Hae

Ajankohtaista

Ruokapalvelut toteuttaa osallistamista päiväkodeilla ja kouluilla monin eri tavoin

9.12.2022

Ruokapalvelut toteuttaa osallistamista päiväkodeilla ja kouluilla monin eri tavoin

Kouluilla ja päiväkodeilla järjestetään monenlaisia tapahtumia osallistamisen ja asiakaslähtöisyyden toteuttamiseksi. Toiveita ja kehittämisehdotuksia kuunnellaan mm. makuraadeissa, toiveruokaäänestyksellä ja perusopetuksen ruokakasvatustyöryhmässä vierailevan oppilaskunnan edustajan välityksellä.

Tämän syksyn ensimmäinen makuraati pidettiin Von Wrightin koululla

Ruokapalvelusuunnittelijat Merja Koistinen ja Heli Kukkonen maistattivat koulun 5-6 yhteisopetusluokkaisille broileri-currykeittoa, broileri-perunasosepaistosta, kasvis-perunasosepaistosta, mansikka-raparperi-porkkanakiisseliä ja vadelmasmoothieta.

-Meillä oli koolla iloinen ja keskusteleva raati, joka antoi hyviä kommentteja maistettavina olleista ruuista. Tälle raadille maistuivat parhaiten kiisseli, smoothie ja broileri-currykeitto. Tosin paistokset maistuivat myös, totesivat Merja ja Heli tyytyväisinä.

Makuraadit jatkuvat syksyn aikana vielä useille kouluille ja päiväkodeille. Saamme niistä arvokasta palautetta ja parannusehdotuksia ruokalistoille suunnitelluista uusista ruuista.

Makuraati

Makuraadit järjestetään ennen seuraavan ruokalistajakson alkamista kaksi kertaa vuodessa. Makuraadeissa lanseerataan ja maistatetaan seuraavalle ruokalistajaksolle tulevia uutuuksia. Kohderyhminä ovat päiväkotien lapset, koulujen oppilaat ja henkilökunta. Makuraateja järjestetään noin 10 kohteessa keväisin ja syksyisin.

Makuraatilaiset arvioivat ruokaa ”sokkomaistamisena”. Ruoan nimi ja raaka-aineet kerrotaan vasta maistamisen jälkeen, koska tarkoituksena ei ole ohjata maistelijan mielipiteitä kertomalla ruoasta etukäteen, vaan arviointi tapahtuu omien aistien kautta katsomalla, haistamalla ja maistaen. Raadissa maistatetaan yksi ruoka kerrallaan ja tämän jälkeen keskustellaan maisteltavasta ruoasta ja makuraatilaiset kirjaavat kommenttinsa arviointilomakkeeseen. Saadut palautteet käsitellään ja niistä laaditun yhteenvedon perusteella tehdään toimenpiteet reseptien kehittämiseksi sekä valitaan mahdolliset ruoat ruokalistalle.

Toiveruokapäivä

Toiveruokapäivät järjestetään kouluissa, lukioissa ja päiväkodeissa kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä Lapsen oikeuksien päivän aikoihin. Oppilaat ja päiväkodin lapset saavat äänestää omaa suosikkiaan 4-6 toiveruokavaihtoehdosta, jotka eivät ole kyseisellä hetkellä ruokalistalla. Päiväkodit ja koulut käsitellään omina vastaajaryhminään.

  • Äänestyksessä voittaneita toiveruokia vuosien varrelta:
  • Jauheliha-perunasoselaatikko / Soija-perunasoselaatikko
  • Pinaattiohukaiset
  • Kapteenin kalakuviot, perunaa ja kermaviilikastiketta / Kasvispihvit (PK)
  • Broilerinugetit, yrttiperunat ja dippikastike / Kasvisnugetit (Koulu)
  • Bolognesekastiketta, spagettia ja salaattia/ Soijabolognesekastiketta
  • Tortillat kebabtäytteellä / Soija-kasvistäytteellä
  • Pyttipannu

 


Petran ja Saanan ehdoton suosikki makuraadissa oli vadelmasmoothie. Mukavinta raadissa heidän mielestään oli ruokien maistelu ja kaverin kanssa keskustelu ruoasta.

Arkisto