Hae

Ajankohtaista

Ruokalistat ovat saaneet positiivista palautetta Suonenjoella

27.9.2023

Suonenjoen yhtenäiskoululla työskentelee yhteensä 13 henkilöä ruokapalvelutehtävissä. Yhtenäiskoululla toimii alakoulu, yläkoulu ja lukio. Koulun tuotantokeittiö valmistaa ruokia Suonenjoen päiväkodeille, kouluille ja hyvinvointialueen yksiköille, sekä Rautalammin kunnan alueella hyvinvointialueen yksiköille. Lisäksi keittiössä valmistetaan kotiaterioita.

Kesäaikaan ruokaa menee kaikkiin kohteisiin paitsi kouluille; lisäksi päiväkotien toiminta on kesäaikaan supistettu. Tuotantokeittiön lisäksi Suonenjoella on kolme ruokapalveluiden yksintyöskentelypistettä. Niistä kaksi on kouluja (Sammalselän ja Iisveden koulut) ja yksi palvelutalo.

Servicalle siirtymisen myötä Rautalammin kunnan asiakkaat tulivat tuotantokeittiölle uutena, ja lisäksi resepteihin ja ruokalistoihin tuli muutoksia. Ruokalistat ovat nykyään vaihtelevampia ja monipuolisempia kuin aikaisemmin, ja ne ovat saaneet positiivista palautetta kouluilta.

– Nykyään jokaisella kohteella on oma ruokalista ja se toi alkuun hieman haasteita, että ehdimme tuottaa kaikki ateriat. Aikaisemmin ruokalistat olivat yhtenäisempiä, kertoo aluevastaava Sanna Tirkkonen.

– Ruokalistojen monipuolisuutta on kiitelty. Kasviksia on enemmän ja ne on laitettu erikseen, eivätkä ne ole sekoitettuna lämpimän ruokaan. Salaatit ovat monipuolisia ja hedelmiä on paljon. Sammalselän koululta on tullut paljon kiitosta, summaa ruokapalvelutyöntekijä Satu Palokas. Satu Palokas työskentelee Sammalselän koululla, mutta oli kesäaikaan töissä yhtenäiskoululla.

Ruokalistoissa on jonkin verran hyödynnetty paikallisia tuotteita. Paikallisia toimittajia hyödynnetään aina, kun se on mahdollista.

– Esimerkiksi perunat ja juurekset ovat kaikissa pääruoissa pääsääntöisesti paikallisen toimittajan. Lisäksi kesäaikaan otetaan muutaman kerran mansikoita paikalliselta mansikkaviljelijältä, kun täällä mansikkakaupungissa ollaan, kommentoi Sanna Tirkkonen.

Vuodenvaihteessa Suonenjoen terveyskeskuksen tuotantokeittiö suljettiin ja toiminta yhdistyi yhtenäiskoulun tuotantokeittiöön. Nykyään kun kaikki palvelut ovat toiminnassa, tuotantokeittiöstä lähtee lounasaterioita päivässä noin 1300, joista 450 jää yhtenäiskoululle.

– Meiltä lähtee koulun ulkopuolelle enemmän aterioita kuin tähän yhtenäiskoululle. Se on aikamoinen pakkausrumba ja vaatii paljon suunnittelua ja aikatauluttamista. Keittiössämme työskentelee työntekijöitä aamuviiden ja iltaviiden välillä vuoden jokaisena päivänä, kertoo Sanna Tirkkonen.

Tuotantokeittiöllä on ollut ukrainalaisia työntekijöitä apukäsinä kevään aikana. Tälläkin hetkellä keittiössä työskentelee kaksi ukrainalaista. Suurin osa on ollut töissä keittiöllä vuokrafirma Kairestin kautta, mutta yksi heistä on jo vakinaistettu Servicalle.

– Osa heistä puhuu suomea ja pystyy kommunikoimaan hyvin meidän ja asiakkaiden kanssa, jolloin työtehtävät voivat olla monipuolisia. He, jotka eivät osaa suomea ollenkaan, ovat astiahuoltotehtävissä. Heistä kaikista on ollut iso apu, summaa Sanna Tirkkonen.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuun uutiskirjeessä.

Arkisto