Hae

Ajankohtaista

Servican vastine erityisruokavaliota koskevaan uutisointiin mediassa 25.1.

25.1.2024

Haluamme korostaa, että suhtaudumme asiaan hyvin vakavasti ja pahoittelemme vilpittömästi Hiltulanlahden koululla tapahtuneita virheitä erityisruokavalion toteuttamisessa. Jo yhdenkin tapauksen esiintyminen on äärimmäisen valitettavaa ja liikaa. Kyseisessä tapauksessa koulun oppilas on saanut ruokaa, joka ei vastannut hänen erityisruokavaliotaan ja aiheutti hänelle voimakkaita oireita.

Tapahtumaketjua on selvitetty sekä Hiltulanlahden koulun keittiöllä, että tuotantokeittiö Isossa-Bertassa, jossa valmistetaan koulun perusruokavaliot sekä erityisruokavaliot. Viime viikon tapahtumat johtuivat ruokalinjaston virheellisestä toimintamallista, minkä seurauksena oppilas ei saanut hänelle tuotantokeittiöllä valmistettua ateriaa, jossa hänen erityisruokavalionsa oli huomioitu.

Servican ruokapalveluissa noudatetaan erityistä huolellisuutta erityisruokavalioiden tarkastamisessa, ettei tuotantokeittiössä valmistettu ruoka sisällä allergisoivia tai muita sopimattomia ainesosia. Tuotantokeittiössä varmistetaan kahden dieettikokin toimesta aterian oikeellisuus ennen lähettämistä koululle, joissa ateriat tarjotaan.

Servican ohjeistuksen mukaan kaikissa toimipisteissä, jossa ruoka tarjotaan, tulee tarkistaa erityisruokavalioiden oikea sisältö ennen ruoan tarjolle laittoa. Ohjeena myös on, että oppilaat, jotka ovat hengenvaarallisesti allergisia, pyytävät ruoan keittiöhenkilökunnalta. Erityisruokavaliot sijoitetaan ja merkitään tarjoilulinjastoon niin, että asiakas pystyy selkeästi havaitsemaan ne. Tässä tapauksessa on todettu, että ruoan tarjoilu ja varmistaminen ei ollut toteutunut koululla ohjeiden mukaisesti ja oppilas ei saanut hänelle varattua ateriaa.

Tarkistamme toimintatapamme ja varmistamme henkilöstön ohjeistuksen

Servican ruokapalveluissa on käynnistetty välittömästi tapauksen esille tulon jälkeen prosessin läpikäynti kaikissa keittiöissä ja organisoitu ohjeiden mukaisen toiminnan varmistaminen. Tulemme näin varmistamaan, että Servican ruokapalveluissa ei poiketa annetuista ohjeistuksista ja tarkistamme, että ohjeistukset ovat koko ruokapalveluhenkilöstön käytössä. Asia on käsitelty myös terveystarkastajan kanssa, ja he tulevat keittiöiden kohdekäynneillään tarkastamaan, kuinka erityisruokavalio-prosessissa toimitaan ja että ohjeet ovat käytössä kaikissa Servican toimipaikoissa ja niitä noudatetaan.

Tapahtuneesta on oltu yhteydessä oppilaan huoltajaan ja koulun henkilöstöön. Lisäksi pyrimme järjestämään lähiaikoina koulun henkilöstön ja vanhempien yhteisen tapaamisen, jossa toivomme voivamme käydä asian läpi avoimessa keskustelussa luottamuksen palauttamiseksi.

Asiakkaidemme turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, ja teemme kaikkemme varmistaaksemme, että koulujen oppilaat ja henkilökunta voivat ruokailla turvallisin mielin.

 

Kuopiossa 25.1.2024

Servica Oy
Marko Tuomela
Johtaja, liiketoiminnat
marko.tuomela@servica.fi
044 4260 128

Arkisto