Hae

Ajankohtaista

Tuotekehitysyhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa

10.5.2023

Servica on aloittanut tuotekehitysyhteistyön Tuoreverkko Oy:n ja Eväsmiehet Oy:n kanssa kehittääkseen käyttöä satokauden 2. luokan kasviksille, jotka eivät kelpaa tukkukauppaan, mutta ovat hyviä elintarviketeollisuuteen. Molemmat toimijat ovat Servicalle tuttuja jo useamman vuoden ajalta.

– Sadonkorjuun jälkeen pelloille jää paljon vihannesten osia, sillä monesta vihanneksesta hyödynnetään vain osa, vaikka kasvi voitaisiin hyödyntää kokonaan. Lisäksi epämuodostuneet tai väärän väriset kasvikset eivät kelpaa tukkukauppaan, vaikka ne ovat täysin käyttökelpoisia. Tästä syntyi ajatus yhteistyöstä, kertoo Tuoreverkko Oy:n Ulla Kojonkoski.

-Ideoita pallotellaan eri toimijoiden kanssa ja yritetään keksiä ratkaisuja, jotka palvelevat molempia osapuolia. Lähitoimijat ovat hyvin innovatiivisia. Jotkut ideat etenevät käytäntöön ja jotkut ideat eivät toimi meillä tai jäävät odottamaan omaa hetkeään, kertoo Servican kehityspäällikkö Tiina Soininen. Asioita mietitään tarjonnan ja meidän tarpeemme kautta, kommentoi Servican tuotekehittäjä Outi Liimatainen.

Tällä hetkellä Servica, Tuoreverkko Oy ja Eväsmiehet Oy kehittävät liha-kasvispyöryköitä ja -mureketta, sekä kasvispihviä, joissa hyödynnetään 2. luokan vihanneksia ja lähialueelta saatavia raaka-aineita. Eväsmiehet Oy:n Mika Puurunen on valmistanut eri versioita ruokalajeista ja valmistuksessa otettu huomioon Servican käyttöasiakkaiden tarpeet ja mieltymykset raaka-aineiden ja ravitsemuksen suhteen.
– Maistelimme liha-kasvispyöryköistä ja –murekkeesta kahta erilaista versiota, joista toinen sisälsi 30 % kasvista ja toinen 50 %. Kasvispihveissä oli käytetty muun muassa luomu kaurarouhetta ja pellavaa kasvisten lisäksi, kertoo Mika Puurunen.

Uusia ruokalajeja mietittäessä otetaan huomioon myös ruoan hiilijalanjälki ja mietitään keinoja sen pienentämiseksi. Ruoanvalmistuksessa Servicalla käytetään kotimaista lihaa ja mahdollisuuksien sekä tarjonnan mukaan lähialueen tuotteita. – Kasviproteiini- ja kalaruokien käyttöä pyritään ruokalistoilla lisäämään, mutta vastaavasti punaisen lihan käyttöä pyritään vähentämään, kertoo Tiina Soininen.

Servicalla on hyviä yhteistyökumppaneita eri tuoteryhmissä

Servica on pystynyt huomioimaan alueellisten toimijoiden osallistumisen hankintakilpailutuksiin, ja tätä kautta olemme saaneet hyviä yhteistyökumppaneita lähitoimittajista eri tuoteryhmiin. Suurimmat lähialueen toimittajien tuoteryhmät ovat lihatuotteet, leipä, marjat sekä perunat. Kotimaisuus kaikista käyttämistämme raaka-aineista on 70 %. Lihat ja lihavalmisteet sekä maitotaloustuotteet ovat 100 % kotimaisia, sekä tuore leipä ja leipomotuotteet 99 %. Servican ostoista 6,1 % on lähiruokaa.

Servican ruokapalvelujen ympäristötavoitteet

  • Ruokahävikin vähentäminen
  • Suunnitelma hävikinseurannan laajentamisesta
  • Ruokalistan hiilijalanjäljen pienentäminen
  • Innovatiivista tuotekehitystä

Kuvassa vas.: Outi Liimatainen, Mika Puurunen, Tiina Soininen ja Ulla Kojonkoski

Arkisto