10.5.2023
Servica on aloittanut tuotekehitysyhteistyön Tuoreverkko Oy:n ja Eväsmiehet Oy:n kanssa kehittääkseen käyttöä satokauden 2. luokan kasviksille, jotka eivät kelpaa tukkukauppaan, mutta ovat hyviä elintarviketeollisuuteen. Molemmat toimijat ovat Servicalle tuttuja jo useamman vuoden ajalta.
– Sadonkorjuun jälkeen pelloille jää paljon vihannesten osia, sillä monesta vihanneksesta hyödynnetään vain osa, vaikka kasvi voitaisiin hyödyntää kokonaan. Lisäksi epämuodostuneet tai väärän väriset kasvikset eivät kelpaa tukkukauppaan, vaikka ne ovat täysin käyttökelpoisia. Tästä syntyi ajatus yhteistyöstä, kertoo Tuoreverkko Oy:n Ulla Kojonkoski.
-Ideoita pallotellaan eri toimijoiden kanssa ja yritetään keksiä ratkaisuja, jotka palvelevat molempia osapuolia. Lähitoimijat ovat hyvin innovatiivisia. Jotkut ideat etenevät käytäntöön ja jotkut ideat eivät toimi meillä tai jäävät odottamaan omaa hetkeään, kertoo Servican kehityspäällikkö Tiina Soininen. Asioita mietitään tarjonnan ja meidän tarpeemme kautta, kommentoi Servican tuotekehittäjä Outi Liimatainen.
Tällä hetkellä Servica, Tuoreverkko Oy ja Eväsmiehet Oy kehittävät liha-kasvispyöryköitä ja -mureketta, sekä kasvispihviä, joissa hyödynnetään 2. luokan vihanneksia ja lähialueelta saatavia raaka-aineita. Eväsmiehet Oy:n Mika Puurunen on valmistanut eri versioita ruokalajeista ja valmistuksessa otettu huomioon Servican käyttöasiakkaiden tarpeet ja mieltymykset raaka-aineiden ja ravitsemuksen suhteen.
– Maistelimme liha-kasvispyöryköistä ja –murekkeesta kahta erilaista versiota, joista toinen sisälsi 30 % kasvista ja toinen 50 %. Kasvispihveissä oli käytetty muun muassa luomu kaurarouhetta ja pellavaa kasvisten lisäksi, kertoo Mika Puurunen.
Uusia ruokalajeja mietittäessä otetaan huomioon myös ruoan hiilijalanjälki ja mietitään keinoja sen pienentämiseksi. Ruoanvalmistuksessa Servicalla käytetään kotimaista lihaa ja mahdollisuuksien sekä tarjonnan mukaan lähialueen tuotteita. – Kasviproteiini- ja kalaruokien käyttöä pyritään ruokalistoilla lisäämään, mutta vastaavasti punaisen lihan käyttöä pyritään vähentämään, kertoo Tiina Soininen.
Servicalla on hyviä yhteistyökumppaneita eri tuoteryhmissä
Servica on pystynyt huomioimaan alueellisten toimijoiden osallistumisen hankintakilpailutuksiin, ja tätä kautta olemme saaneet hyviä yhteistyökumppaneita lähitoimittajista eri tuoteryhmiin. Suurimmat lähialueen toimittajien tuoteryhmät ovat lihatuotteet, leipä, marjat sekä perunat. Kotimaisuus kaikista käyttämistämme raaka-aineista on 70 %. Lihat ja lihavalmisteet sekä maitotaloustuotteet ovat 100 % kotimaisia, sekä tuore leipä ja leipomotuotteet 99 %. Servican ostoista 6,1 % on lähiruokaa.
Servican ruokapalvelujen ympäristötavoitteet
Kuvassa vas.: Outi Liimatainen, Mika Puurunen, Tiina Soininen ja Ulla Kojonkoski
Alla näet uutisemme viimeisen kuuden kuukauden ajalta:
27.9.2023 Ruokalistat ovat saaneet positiivista palautetta Suonenjoella
18.9.2023 Hävikkiä ehkäistään Servicalla monin tavoin
25.8.2023 Elokuun uutiskirje on julkaistu
15.8.2023 Ylijäämäruoan myynti on alkanut jälleen
24.7.2023 Anna hoitaa Neulasen päiväkodin tehtäviä pitkällä kokemuksella
11.7.2023 Harjulan viemärisaneeraus valmistui neljä kuukautta etuajassa
28.6.2023 Iisalmen välinehuollossa työskentelee pieni ja tiivis porukka
20.6.2023 Servica Oy:n käynti- ja postiosoite on muuttunut
15.6.2023 Kesäkuun uutiskirje on julkaistu
31.5.2023 Sonkajärvellä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyö sujuu hyvin