Hae

Ajankohtaista

Varkaudessa järjestettiin makuraati yläkoululaisille

14.11.2023

Varkaudessa Waltterin koululla järjestettiin makuraati torstaina 2.11.2023. Makuraatiin osallistui 14 Waltterin koulun yläkoululaista ja kaksi opettajaa. Servicalta paikalla oli tuotekehittäjä Outi Liimatainen, projektiasiantuntija Anna-Mari Repo, tuotantovastaava Minna Thil ja aluevastaava Eija Heinonen.

Makuraati maisteli yhteensä seitsemää eri ruokaa, joista kuusi oli pääruokia ja yksi oli jälkiruoka. Makuraatilaiset arvioivat ruoka-annoksien ulkonäköä, tuoksua ja makua. Heille ei kerrottu etukäteen mitä ruoka sisältää, jotta se ei vaikuttaisi arvosteluun. Maistettavana oli muun muassa mifubolognesea, broilerinuudelivuokaa ja lapinvuokaa. Maistelluista ruoista suosituin oli spagettiinivuoka.

Suurin osa makuraatilaisista ei tunnistanut onko ruoassa käytetty proteiini liha- vai kasvisperäinen, ja tämä oli heidän mielestään positiivinen asia. Makuraatilaiset pohtivat, että ruoan nimi voi vaikuttaa ruokailijan mielipiteeseen ruoasta negatiivisesti, esimerkiksi jos oppilas ei ole tottunut syömään mifua ja ruokana on mifubolognesea. He pohtivat voisivatko ruokien nimet olla vähemmän informatiivisia. Servican periaatteena on kuitenkin kertoa selkeästi ruoan nimessä mitä ruoka sisältää eikä häivyttää sitä. Makuraatien yhtenä tavoitteena on, että osallistuttamalla koululaiset valitsemaan kouluruokia useampi kouluruokailija söisi kouluruokia ennakkoluulottomasti ja olisi muille esimerkkinä.

Tämä oli ensimmäinen Varkaudessa järjestetty makuraati, mutta toiveissa on järjestää niitä lisää tulevaisuudessa. Palautteista kootaan yhteenveto ja sen mukaan tehdään toimenpiteet reseptien kehittämiseksi, sekä valikoidaan ruoat ruokalistalle. Lisäksi kerätään yleisesti palautetta koulu- ja päiväkotiruoan maistuvuudesta, sekä muista toiveista. Makuraatilaiset kommentoivat, että osallistuisivat makuraatiin mielellään uudelleen.

– Tulee mukava fiilis, kun meidän mielipiteet otetaan huomioon, kommentoi yksi oppilaista.

Varkaudessa lisättiin ruokalistalle 20.11. alkaen aiemmilta listoilta lapinvuoka, spagettiinivuoka, mifubolognese ja juustoinen kasvissosekeitto. Nuudeli-kasvisvuoka tuli täysin uutena vaihtoehtona listalle makuraadin valintana. Muita listalle tulleita uusia pääruokia olivat lohikeitto, hernekeitto ja kirjolohikiusaus. 

Waltterin koulu on yhtenäiskoulu, jossa on oppilaita esikoulusta yläkouluikäisiin. Se on Varkauden ainoa yläkoulu ja yhteensä siellä opiskelee noin 900 oppilasta. Lisäksi koulun tuotantokeittiöstä lähtee noin 500 ateriaa päivässä muihin toimipisteisiin.

Juttua päivitetty 15.12.2023. Juttuun lisättiin tieto ruokalistalle lisätyistä ruoista.

Arkisto