Hae

Ajankohtaista

Tiedote 29.2.2024: Kiuruveden vatsatautitapauksien lähteeksi varmistui porkkanaraaste

29.2.2024

Tiedotimme 13.2.2024 Kiuruveden kaupungin koululla ilmi tulleista Yersinia enterocolitica -bakteerin aiheuttamista vatsatautitapauksista. Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n tutkimusten tuloksena 28.2.2024 on todettu, että yhden elintarviketoimittajan porkkanaraastenäytteistä on löytynyt Yersinia enterocolitica -bakteeria. Muiden toimittajien elintarvikenäytteet olivat puhtaita.

Tähän mennessä Kiuruvedellä on vahvistettu yhteensä kuusi Yersinia enterocolitica -bakteerin aiheuttamaa vatsatautitapausta. Laboratoriokokein testatuissa oli myös 13 negatiivista vastausta. Kaikkien sairastuneiden oireet alkoivat tammikuun lopun ja helmikuun alun aikana.

Vatsatautitapausten alkuperän selvittämiseksi Servica ja valvontaviranomaiset ovat lähettäneet useita näytteitä eri kohteista ja elintarviketoimittajien omavalvontanäytteistä Ruokaviraston laboratorioon. Tutkittavaksi lähetettiin näytteitä myös porkkanaraastetta sisältävistä salaateista, kiinankaalisalaateista, jäävuorisalaateista sekä kieppimakkarasta ja palvikinkusta. Elintarviketoimittajien näytteitä tutkittiin yhteistyössä Kuopion, Helsingin ja Vantaan elintarvikevalvontayksiköiden kanssa.

Tapauksen selvittämiseksi on järjestetty tilannekatsauksia ja yhteistyöpalavereita Servican, valvovan viranomaisen, Kiuruveden kaupungin, hyvinvointialueen ja Kiuruveden työterveyden (Pihlajalinnan) kanssa.

Elintarviketutkimusten tulosten valmistuttua järjestettiin torstaina 29.2.2024 terveystarkastajien koolle kutsuma yhteistyöpalaveri terveydenhuollon, Kiuruveden kaupungin johdon ja Servican kanssa. Palaverissa olivat paikalla ympäristöterveydenhuollon päällikkö Aili Heikkinen, ympäristöterveystarkastajat Eija Hartikainen ja Lassi Huttunen, tartuntatautihoitaja Niina Huttunen, Nivan koulun rehtori Pauliina Kuonanoja, Kiuruveden kaupungin yleisten palveluiden palvelupäällikkö Helena Laitinen sekä Servicalta esihenkilöt Anu Kallio ja Ilkka Huttunen ja palvelupäällikkö Anja Jokinen.

Palaverissa todettiin ajantasainen tilannekatsaus ja tehdyt toimenpiteet:

 • Servican sopimustoimittajan porkkanaraasteesta on löytynyt Yersinia enterocolitica -bakteeria.
 • Tutkimustulokset muista lähetetyistä elintarvikenäytteistä ovat valmistuneet yhtä lukuun ottamatta, ja ne ovat kaikki olleet puhtaita.
 • Altistunutta asiakasryhmää ja Pohjois-Savon hyvinvointialuetta tiedotettiin välittömästi tilanteesta.
 • Raaka porkkana vedettiin kokonaan pois Servican ruokapalvelujen tarjonnasta ensimmäisten vatsaoireilmoitusten jälkeen. Yersinia-bakteerit voivat aiheuttaa ruokamyrkytysepidemioita varastoidun, edellisen sadon porkkanan välityksellä erityisesti keväisin.
 • Raakaa porkkanaa ei tarjota Servican ruokapalveluissa ennen uuden satokauden alkua.
 • Servican ruokapalveluhenkilöstölle on järjestetty tapahtuman jälkeen omavalvonnan lisäkoulutuksia.
 • Hedelmä- ja vihannestoimittajien kanssa lisätään yhteistyötä tuotteiden laadun varmistamiseksi.

  Servica haluaa lisäksi painottaa, että se jatkaa aktiivista kehitystyötä ja pyrkii jatkuvasti varmistamaan, että vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

  Lisätietoja tiedotteesta antavat:

  Aili Heikkinen
  ympäristöterveydenhuollon päällikkö
  Iisalmen kaupunki/Ympäristöterveyspalvelut
  p. 040 0144 450
  aili.heikkinen@iisalmi.fi 
  Helena Laitinen
  yleisten palveluiden palvelupäällikkö
  Kiuruveden kaupunki
  p. 040 3559 051
  helena.laitinen@kiuruvesi.fi 
  Eija Hartikainen
  ympäristöterveystarkastaja
  Iisalmen kaupunki/Ympäristöterveyspalvelut
  p. 040 0144 462
  eija.hartikainen@iisalmi.fi
  Jaana Jaroma
  aluepäällikkö
  Servica Oy
  p. 044 4260 012
  jaana.jaroma@servica.fi
  Pohjoisen alueen tartuntatautiyksikkö
  Pohjois-Savon hyvinvointialue
  tartuntataudit.iisalmi@pshyvinvointialue.fi 

   

   

   

  Arkisto