Kesätyöntekijätarinat

Tutustu vuoden 2025 kesätyöntekijöidemme kuulumisiin

Alberth Hansel Wijaya, laitoshuoltaja, Suonenjoki

Alberth Hansel Wijaya työskentelee Suonenjoen terveyskeskuksen vuodeosastolla laitoshuoltajana. Työtehtäviin kuuluu muun muassa potilashuoneiden ja toimistojen siivous, ruokatilaukset ja ruoan jakaminen hoitajien kanssa. Työtä tehdään aamu-, väli- ja iltavuoroissa viikon jokaisena päivänä.

– Viime vuonna olin hoivapuolella vanhuskodissa laitoshuoltajana. Vuodeosaston työ on siihen verrattuna monipuolisempaa ja arvaamattomampaa. Olen viihtynyt kesätöissä hyvin, kaikki työntekijät auttavat toisiaan tarvittaessa. Olen töissä elokuun puoliväliin saakka ja syyskuussa jatkan tuotantotalouden opintoja Lappeenrannassa, kertoo Alberth.

Alberthin mielestä työssä on parasta, että hän on oppinut siivoamaan erilaisia tiloja huolellisesti, esimerkiksi erityshuoneen siivoaminen on hänestä mielenkiintoista.

Sini Kaukonen, laitoshuoltaja, Varkaus

Sini Kaukonen työskentelee kesän ajan laitoshuoltajana Varkaudessa. Hän siivoaa kehitysvamma- ja päivätoimintayksikössä, Nuorten Talolla, Hongiston palvelukodissa, sekä yhdessä toimistotilassa. Töitä tehdään arkipäivisin klo 6–14.09.

– Alueeni kohteet ovat hyvin erilaisia keskenään, joten päivät ovat vaihtelevia ja työpäivät menevät nopeasti. Siirtymiset eri työkohteiden välillä tauottavat työtä mukavasti. Päivittäisten siivoustehtävien lisäksi olen tehnyt paljon peruspesuja kohteissa, kertoo Sini.

Kesätyöt ovat sujuneet hyvin, mutta iso vastuu jännitti Siniä aluksi.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa minulla oli toinen työntekijä tai palveluohjaaja mukana perehdyttämässä työtehtäviin, mutta sen jälkeen olen tehnyt töitä yksin. Olen pärjännyt hyvin, vaikka aluksi jännitti, että on oikeasti yksin vastuussa siivouksesta, pohtii Sini.

Sini on viihtynyt kesätöissä hyvin.

– Olen tutustunut todella hienoihin ihmisiin kesän aikana, niin työkavereihin, hoitohenkilökuntaan kuin potilaisiinkin. Teen töitä yksin, mutta ihmisiä on paljon ympärillä. Tulen muistamaan lämmöllä kaikki ihmiskohtaamiset. Olen yllättänyt siitä, miten lämpimästi minut on otettu vastaan. Jos olen ollut poissa töistä niin perääni on kyselty. Se tuntuu merkitykselliseltä, Sini kertoo.

Helmi Nenonen, ruokapalvelutyöntekijä, keskuskeittiö Iso-Bertta

Helmi Nenonen työskentelee keskuskeittiö Isossa-Bertassa ruokapalvelutyöntekijänä kesäkuun alusta heinäkuun loppuun. Pääasiassa hän on työskennellyt niin kutsutulla ”nauhalla”. Nauhalla työntekijät kokoavat potilaiden aterian valmiiksi tarjottimelle.

– Meitä työskentelee nauhalla yhteensä seitsemän henkilöä. Jokaisella on oma roolinsa, esimerkiksi ensimmäinen henkilö laittaa valmiiksi tarjottimen ja aterimet, ja seuraava lisää tarjottimelle salaatin ja jälkiruoan. Olen työskennellyt lähes kaikissa rooleissa, mutta en ole jakanut puuroa aamupalalle tai ollut tarkastajana, kertoo Helmi.

Helmi opiskelee ravitsemustieteitä Itä-Suomen yliopistolla ja aloittaa opintojen kolmannen vuoden syksyllä. Hän kokee, että kesätyö on auttanut hahmottamaan, millaista ruokapalvelutoiminta on käytännössä.

– Kesän aikana on tajunnut sen, että miten iso määrä ruokaa tehdään kerralla ja mitä kaikkea siinä pitää pystyä huomioimaan, kun on paljon allergioita, erityisruokavalioita ja sairauksia, jotka vaikuttavat ruokavalioon. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten sairaalan ruokapalvelut toteutetaan. Positiivisesti on yllättänyt se, että miten paljon ruokia on mietitty, ja ruoasta yritetään tehdä potilaille ja asiakkaille mahdollisimman mieluista, pohtii Helmi.

Helmi yllättyi siitä, kuinka vaihtelevaa työ on.

– Ajattelin etukäteen, että työ olisi yksipuolista ja sitä tehtäisiin yksin. Työ on kuitenkin yllättävän vaihtelevaa, sillä nauhalla on monenlaisia työtehtäviä. Lisäksi työvuorot vaihtelevat eri aamu- ja iltavuorojen välillä. On myös kiva, että vaikka omaa työtehtävää hoitaa yksin, niin muut työkaverit ovat vieressä ja samalla voi vähän keskustella muiden kanssa, kertoo Helmi.

Helmin mielestä kesätöissä on ollut parasta sen monipuolisuus ja ettei työ ole kuormittavaa. Myös perehdytys oli toteutettu hyvin eikä heti tarvinnut osata kaikkea.

– On mukavaa, kun työpäivän jälkeen ei ole kuormittunut olo ja työasiat voi unohtaa heti työpäivän jälkeen. Työilmapiiri on myös ollut tosi kiva, vaikka nyt kesällä porukka vaihtuu jonkin verran koko ajan lomien takia, pohtii Helmi.

Kerttu Koponen, taloushallinnon assistentti

Kerttu Koponen aloitti kauppatieteiden opinnot Tampereen yliopistossa viime syksynä. Heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen löytyi oman alan kesätyöpaikka Servicalta taloushallinnon assistenttina.

– Kesätyö Servicalla on tukenut kokemustani siitä, että olen oikealla alalla, mikä tuntuu erityisen innostavalta. Päädyin opiskelemaan kauppatieteitä, sillä olen aina ollut kiinnostunut yrityksen toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista.

Servicalla Kertun työtehtäviin kuuluu monipuolisesti myynti- ja ostoreskontran tehtäviä, kuten myyntilaskujen tekeminen ja ostolaskujen käsittely.

Työpäivät kuluvat taloushallinnon tiimissä tiiviissä yhteistyössä ja Kertun mielestä taloushallinnossa on rento ja mukava, mutta aikaansaava ilmapiiri.

– Kesän aikana olen oppinut valtavasti uutta, sillä suurin osa käyttämistäni ohjelmista oli minulle täysin uusia. Oppimistani ja viihtymistäni ovat tukeneet auttavaiset työkaverit ja esihenkilö. Olen saanut olla oma-aloitteinen, tekemiseeni on luotettu, eikä virheitä ole tarvinnut pelätä. Kokonaisuudessaan minut on otettu Servicalle lämpimästi vastaan. Toisaalta on ollut myös ilo huomata, että koulun penkillä oppimani asiat ovat olleet hyödyksi ja tukeneet varsinkin kokonaisuuden hahmottamista, Kerttu kertoo.

Kerttu kokee, että Servicassa työskentely on tarjonnut arvokkaita mahdollisuuksia käydä keskusteluja eri alojen asiantuntijoiden kanssa, mikä on laajentanut hänen näkemystään työelämästä yleisesti.

-Pääsin myös osallistumaan asiantuntijoiden ja esihenkilöiden kehityspäivään, joka oli hieno kokemus. Servica tekee tärkeää ja merkityksellistä työtä yhteiskunnalle, joten kesätyö Servicalla on lisännyt omaa kiinnostustani työskennellä tämän tyyppisessä organisaatiossa tulevaisuudessakin, kertoo Kerttu.