Kesätyöntekijätarinat

Tutustu vuoden 2023 kesätyöntekijöidemme kuulumisiin

Krista Suoraniemi, ruokapalvelut, Iso-Bertta

Krista Suoraniemi, 27, oli kesätöissä toista kertaa Iso-Bertan keskuskeittiöllä. Tänä kesänä hänen ei ollut tarkoitus tehdä kesätöitä kandityön vuoksi, mutta hän sai sovittua lyhyemmästä työpätkästä tuotantoesihenkilö Sami Konttisen kanssa ja päätti tulla töihin puoleksitoista kuukaudeksi.

Krista opiskelee ravitsemustieteitä ja aloittaa syksyllä maisterivaiheen opinnot.

– Meille on opintojen aikana esitelty Iso-Bertan toimintaa, mutta koronan vuoksi emme päässeet käymään fyysisesti paikan päällä. On ollut hyödyllistä nähdä itse mitä täällä tapahtuu ja miten hommat toimivat. Varsinkin jos tulevaisuudessa haluaisi työskennellä sairaalamaailmassa niin tästä jää hyvä käsitys sairaalan ruokapolitiikasta, kommentoi Krista.

Krista on ollut pääasiassa töissä kylmäkeittiössä laittamassa lounaita, päivällisiä ja salaatteja valmiiksi kuljetukseen.

– Työ kylmäkeittiössä on lähinnä pakkausta ja katsotaan, että mitä ruokia menee minnekin. On mukavaa, kun työssä on tietty rutiini, mutta on kuitenkin myös vaihtelua. Välillä olen myös ollut töissä nauhalla laittamassa valmiiksi KYSille meneviä aterioita. Aika monipuolisesti olen tehnyt kaikkea, kertoo Krista.

Kristalla oli viime viikolla viimeinen työpäivä ja loppukesän suunnitelmissa on kandityön viimeistely. Krista kehui, että esihenkilöt ja työkaverit ovat luottaneet tekemiseen ja töitä on saanut tehdä suht itsenäisesti.

– Työ on ollut mukavaa ja ihmiset kivoja, Krista summaa.

Jasmin Laitinen, laitoshuolto, KYS

Jasmin Laitinen, 19, työskentelee laitoshuoltajana KYSin sydänosastolla. Hän aloitti kesätyöt kesäkuun alussa lukiosta valmistumisen jälkeen ja jatkaa töitä ensi vuoden tammikuun loppuun saakka.

– Mä oon kiinnostunut lääketieteellisestä niin olin tosi innoissani, kun sain kuulla, että pääsen töihin KYSille ja erityisesti sydänosastolle. Työssä pääsee näkemään myös lääketieteellistä puolta ja oppimaan paljon siitä, miten sairaalassa toimii asiat, millaisia käytäntöjä on ja mikä tarkoittaa mitäkin, kertoo Jasmin.

Jasminin työtehtäviin kuuluu potilashuoneiden ja muiden tilojen siivoamista, ruoan jaon valmistelua ja siinä auttamista, sekä potilashuoneiden siivoamista lähtevien potilaiden jälkeen. Aamuvuorolainen siivoaa huuhteluhuoneet, vessat ja potilashuoneet, kun taas iltavuorolainen siivoaa ruoka-aulan, hoitajien toimiston, lääkevaraston ja muut tilat. Kaikkiin vuoroihin kuuluu ruoan jaossa mukana olemista. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia.

– Vaikka me tehdään periaatteessa samat jutut joka päivä niin työ on todella vaihtelevaa. Tämä on ihan oma maailmansa. Osastolla on joka päivä erilaiset potilaat. Kaikki potilaat on yleensä ollu tosi ihania, kertoo Jasmin.

Työ on vuorotyötä, mutta Jasminin mukaan esihenkilöt ovat olleet joustavia työvuorotoiveiden suhteen, ja hän on saanut toivomiaan viikonloppuja vapaaksi esimerkiksi festareita varten.

– Parasta kesätöissä on se, että pääsee oppimaan uutta joka päivä ja jokainen päivä on erilainen, summaa Jasmin.

Janna Lybeck, välinehuolto, KYS

Janna Lybeck, 21, on työskennellyt kesän ajan välinehuoltajana KYSin välinehuoltokeskuksessa. Hän aloitti työt toukokuun lopussa ja jatkaa elokuun loppuun saakka. Janna opiskelee suuhygienistiksi ja onkin kesän ajan työskennellyt hammasinstrumenttien parissa.

– Olen tehnyt kaikkia hammasinstrumentteihin liittyviä työtehtäviä. Pesupuolella hammasvälineet laitetaan pesukoneeseen ja hallin puolella välineet pakataan. Välineet ovat erilaisissa koreissa, esimerkiksi leikkausinstrumentit ja juurihoitoinstrumentit ovat omissa koreissaan. Meillä on koulussa käyty läpi välinehuoltoa, mutta tässä työssähän sen on vasta konkreettisesti nähnyt miten välineitä käsitellään. Instrumentit ovat olleet pääasiassa tuttuja, mutta muuten suurin osa on ollut uutta, kertoo Janna.

Jannan mielestä kivointa kesätöissä on ollut itsensä haastaminen ja rutiinimaiset työtehtävät.

– Mä tykkään siitä, että töissä pystyy haastamaan itseään. Lisäksi tykkään, että kun teen pelkkää hammaspuolta niin työssä on tietty rutiini. Myös työporukka on ollut tosi kiva, kommentoi Janna.

Veeti Laitinen, rakennustekniikka

Veeti Laitinen, 20, työskentelee kesän ajan Pitkälahden koulun työmaalla. Hän aloitti työt kesäkuun alussa ja työskentelee Servicalla koko kesän.

Veeti opiskelee rakennustekniikan insinööriksi ja suoritti ensimmäisen opintoihin kuuluvan harjoittelun Servicalla kesätöiden yhteydessä. Syksyllä hän aloittaa toisen vuoden opinnot.

– Tässä on oppinut todella paljon ihan käytännön hommia, mitä ei niin sanotusti voi oppia oppikirjasta. Minä lähdin opiskelemaan rakennusinsinööriksi ylioppilaspohjalla, eli minulla ei ole aiempaa rakennustaustaa, joten tämä ensimmäinen harjoittelu ja kesätyö on ollut todella hyödyllinen. Hommia on päässyt tekemään monipuolisesti, kertoo Veeti.

Veetin työtehtäviin kuuluu kaikki rakentamisen työtehtävät, kuten lattian ja katon vaihto, seinien maalaaminen ja lattian tasoittaminen. Työt alkavat joka arkipäivä klo 7. Aluksi töitä oli sovittu heinäkuun loppuun saakka, mutta näillä näkymin Veeti jatkaa hommia elokuun puoleen väliin saakka.

– Töissä on ollut mukavaa eikä aamulla keljuta lähteä töihin. Meillä on tosi hyvä työilmapiiri ja porukka. Työt on mukavia sisähommia eikä kovin raskaita, kertoo Veeti.

Tomi Väisänen, asiakaspalvelu

Tomi Väisänen, 21, on työskennellyt asiakaspalvelussa asiakaspalvelukoordinaattorina kesän ajan. Hän kokee, että työkokemuksesta on ollut hyötyä opintoja ajatellen. Tomi opiskelee tietojenkäsittelytieteitä Itä-Suomen yliopistolla ja aloittaa tässä kuussa toisen vuoden opinnot.

– Tässä työssä on päässyt näkemään, millaisia järjestelmiä palveluyrityksessä on käytössä ja miten asiakaspalautteita ja työpyyntöjä dokumentoidaan. Lisäksi on päässyt vähän näkemään varastonhallintaa ja verkkokaupan toimintaa, kertoo Tomi.

Tomi hoitaa työssään keskusvarastoon ja muihin asioihin liittyviä yhteydenottoja. Yhteydenottoja tulee puhelimitse, sähköpostitse, sekä verkkosivujen palautepohjan kautta. Töitä on arkisin klo 7-15.

– Oon tykänny tosi paljon olla täällä töissä. On ollut mukava päästä tutustumaan Servicaan ja nähdä mitä kaikkia palveluita täällä on. Asiakaspalvelussa on päässyt hyvin näkemään laidasta laitaan mitä kaikkea palveluihin kuuluu. Työporukka on myös ottanut minut tosi hyvin vastaan. Perehdytys oli hyvä ja apua saa aina tarvittaessa, summaa Tomi.

Meri Laitinen, ruokapalvelut, Iso-Bertta

Meri Laitinen, 15, työskenteli kesäkuussa kaksi viikkoa Iso-Bertan keskuskeittiön astiahuollossa.

– Työskentelin astiahuollossa kaikilla muilla paitsi viimeisellä pisteellä. Astiahuollossa pisteitä on yhteensä kuusi ja jokaisella työskentelee kerrallaan yksi henkilö. Piste vaihtui kolme kertaa päivässä, joten tylsää ei kerennyt tulla. Aamun olin yhdellä pisteellä, lounaan jälkeen vaihdoin toiselle ja kahvitauon jälkeen kolmannelle, kertoo Meri.

Astiahuoltoon kuuluu esimerkiksi ruokavaunujen purkaminen, ruokatähteiden poistaminen astioilta, astioiden laittaminen astianpesukoneeseen ja astianpesukoneen tyhjentäminen. Hän työskenteli joka päivä samassa vuorossa ja viikonloput olivat vapaita.

Meri kertoo, että parasta kesätöissä oli rento ja hyvä ilmapiiri.

– Töissä oli tosi nopeasti kiva ilmapiiri ja heti aloittaessa sanottiin, että ei haittaa jos ei osaa ja aina saa kysyä. Oli tosi hyvä fiilis eikä tullut paineita, kun kaikki oli ymmärtäväisiä, kertoo Meri.

Meri on hetki sitten käynyt allekirjoittamassa nollatuntisopimuksen Iso-Berttaan loppuvuoden ajaksi. Syksyllä Meri aloittaa lukion ja aikoo tehdä työvuoroja koulun ohella.