Ruokahuollon varautumismallia pilotoitiin Niiralan päiväkodilla

Järjestimme keskiviikkona 12.11.2025 ruokahuollon varautumismallin ja kylmävapaan varautumisruoan pilotin Niiralan päiväkodilla Kuopiossa. Järjestimme ensimmäisen vastaavan pilotin viime keväänä Snellmannin koululla, jossa pilottiin osallistuivat alakoululaiset ja esikoululaiset. Niiralan päiväkodin pilotin tavoitteena oli nähdä, miten toimintamalli toimii pienempien lasten kanssa.

Ruokahuollon varautumismalli on osa Servican kokonaisturvallisuutta, jolla varmistamme liiketoiminnan jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa. Olemme kehittäneet toimintamallia yhdessä asiakkaidemme kanssa erilaisiin häiriötilanteisiin, joissa lounasta ei voida valmistaa normaalisti esimerkiksi sähkö- tai vesikatkon, lakon tai epidemian takia. Toimintamallin kehityksessä on huomioitu asiakkaidemme tavoitteet ja tarpeet.

Pilotissa lapset söivät valmiit ateria-annokset tavallisen lounaan sijaan. Lapsille sopivan makumaailman lisäksi tuotteet valittiin seuraavien ominaisuuksien perusteella:

  • ateriat voidaan varastoida huoneenlämmössä
  • aterioihin ei tarvitse lisätä kuumaa vettä
  • aterioiden lämmitys tapahtuu uunissa tai kuumassa vedessä.

Lapset mukana varautumisen harjoittelussa

Niiralan päiväkodissa on noin sata lasta seitsemässä eri ryhmässä. Päiväkodin työntekijät kertoivat lapsille varautumisesta ja pilotista etukäteen, ja ruoka-annospussit kiersivät ryhmissä tutustuttavana.

Niiralan päiväkodissa lapset syövät ryhmien omissa tiloissa, ja ruoat toimitetaan kärryissä päiväkodin keittiöltä ryhmille. Annospussit avattiin etukäteen keittiössä ennen lounasta, jotta ruokaa oli helpompi annostella lapsille ryhmien omissa tiloissa. Ruokailussa käytettiin kertakäyttöastioita. Nuorimmat lapset (1–3-vuotiaat) söivät lounaaksi ohrapuuroa ja mehukeittoa, ja vanhemmat lapset (3–5-vuotiaat) söivät lounaaksi bolognese pasta-ateriat.

Ruoka vaikutti maistuvan lapsille ja moni lapsista santsasi ruokaa. Osa lapsista pohti, että ovat he eväsretkellä, kun käytössä oli kertakäyttöastiat. Ruokailuhetket sujuivat rauhallisesti, ja päiväkodin työntekijöidenkin mukaan lounas sujui hyvin. Keräämme lapsilta ja henkilökunnalta palautetta myös kirjallisesti.

Kehitämme toimintamallia yhteistyössä

Keskiviikon pilotissa havaittiin, että kertakäyttöastioiden olisi hyvä olla mahdollisimman napakoita, jotta pienet lapset saavat syötyä sujuvasti itse. Lisäksi ruokailuun kuluu enemmän aikaa kuin tavallisesti ja se vaatii henkilökunnalta isomman panoksen.

Seuraavaksi jatkamme pilotin toimivuuden arviointia yhdessä asiakkaan kanssa saadun palautteen perusteella. Suunnitelmissa on laajentaa pilottia ensi vuonna ainakin useampaan kouluun.