Kouluterveyskyselyn erinomaiset tulokset ovat meidän kaikkien yhteistyötä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimman kouluterveyskyselyn tulokset julkaistiin syyskuussa. Koululounasta mittaavat indikaattorit olivat kehittyneet positiivisesti lähes jokaisessa pohjoissavolaisessa kunnassa, jossa tarjoillaan Servican kouluruokaa. Kyselyn mukaan oppilaat kokevat, että koululounaan laatu ja maku ovat parantuneet, sekä sitä on tarjolla riittävästi. Esimerkiksi 47 % Kuopion 8. ja 9. luokkalaisesta vastasi koululounaan olevan maultaan hyvää, mikä on parempi kuin valtakunnallinen keskiarvo. Edellisessä kyselyssä vastaavat tulokset olivat Kuopion osalta 34 % ja Lapinlahden osalta 28 %.

Koululounaan kehittämiseksi on tehty pitkäjänteistä työtä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Yhteistyö koulujen kanssa on ollut keskeisessä roolissa, jotta olemme saaneet oppilaiden äänen kuuluviin. Vaatii myös rohkeutta kokeilla uusia menetelmiä, kuten PopUp-makuraateja, joilla mahdollistetaan koko koulun osallistuminen ruokien maisteluun ja sitä kautta mahdollisuus vaikuttaa ruokien kehitykseen. Tämä matalan kynnyksen kohtaaminen on äärimmäisen tärkeä keino saada tietoa oppilailta mitä heidän ruokapöytäänsä kuuluu tänä päivänä.

Myös muut palautteet hyödynnetään ruokalistasuunnittelussa. Palautetta voi antaa verkkosivujemme kautta. Kouluilla on myös palautelaatikoita, joihin palautteen voi jättää kirjallisesti. Kaikki palautteet käsitellään.

Viime vuonna toteutimme Mitä tänään syödään -kyselyn kaikille Pohjois-Savon alueen koululaisille. Tavoitteena oli saada kaikkien ääni kuuluviin ruokalistan kehitystyössä. Kyselyn tulosten perustella suunnittelimme meneillään olevan toiveruokavuoden. Tavoitteena oli, että jokaisella olisi ainakin yksi toiveruoka viiden viikon ruokalistalla, sekä rohkaista maistamaan ja tutustumaan kokeilemaan uusiin ruokiin ja makuihin.

-Näiden avulla oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan ruokalistojen sisältöön ja tuomaan esiin omia suosikkiruokiaan. Vaikuttamisen ääni näkyy THL:n kouluterveyskyselyn tuloksissa, joista olemme ylpeitä. Tuloksista näkyy, miten positiivinen ruokapuhe on jalkautunut Pohjois-Savon kouluille. Kouluissa on myös annettu mahdollisuus riittävään ruokailuaikaan, sekä huolehdittu ruokasalin viihtyisyydestä ja ruokarauhasta. Yhteistyö koulujen kanssa on tärkeä osa ruokakasvatusta, kommentoivat ketjuohjauspäällikkö Tiina Soininen ja suunnittelija Jonna Parviainen.

Ruoka on tärkeä osa koulupäivää ja se koskettaa meitä kaikkia.

Tuloksiin kokonaisuudessaan voi tutustua THL:n sivuilta.