Ruokahuollon varautumismallia pilotoitiin ensimmäistä kertaa

Järjestimme tiistaina 29.4.2025 ruokahuollon varautumismallin ja kylmävapaan varautumisruoan ensimmäisen pilotin Snellmanin koululla Kuopiossa. Ruokahuollon varautumismalli on osa Servican kokonaisturvallisuutta, jolla varmistamme liiketoiminnan jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa. Olemme kehittäneet toimintamallia yhdessä asiakkaidemme kanssa erilaisiin häiriötilanteisiin, joissa lounasta ei voida valmistaa normaalisti esimerkiksi sähkö- tai vesikatkon, lakon tai epidemian takia. Toimintamallin kehityksessä on huomioitu asiakkaidemme tavoitteet ja tarpeet.

Kouluruokailu on jokaisen oppilaan etuoikeus kaikissa olosuhteissa

Snellmanin koulun pilotissa oppilaat ja esikoululaiset söivät valmiit ateria-annokset tavallisen lounaan sijaan. Testasimme pilotissa kolmea eri kylmävapaata ateria-annosta: bolognese pasta-ateriaa, thai-kanaa ja ohrapuuroa. Suurin osa lapsista söi pasta-ateriat, esikoululaiset söivät ohrapuuroa ja kuudesluokkalaiset saivat valita thai-kanan ja pasta-aterian välillä.

Lapsille sopivan makumaailman lisäksi tuotteet valittiin seuraavien ominaisuuksien perusteella:

  • ateriat voidaan varastoida huoneenlämmössä
  • aterioihin ei tarvitse lisätä kuumaa vettä
  • aterioiden lämmitys tapahtuu uunissa tai kuumassa vedessä.

Näillä tuotteilla ateriatuotantoon ei synny katkoa pitkäkestoisissa häiriötilanteissa, vaan ne antavat tärkeää lisäaikaa tuotannon ja raaka-aineiden uudelleen järjestelyille. Näitä valmistuotteita voidaan käyttää jatkossa myös ruokatuotannon pikaiseen järjestämiseen erilaisissa evakuointi- tai onnettomuustilanteissa. Vakavissa häiriötilanteissa ateriat ovat nautittavissa myös kylmänä.

Ruokailu eteni sujuvasti ja oppilaat saivat ruokapussit itse hyvin auki. Koulun henkilökunta ja servicalaiset auttoivat oppilaita tarvittaessa. Oppilaiden suullinen palaute ruokailusta ja ruoasta oli pääosin positiivista. Keräämme lapsilta ja henkilökunnalta palautetta myös kirjallisesti. Seuraavaksi arvioimme pilotin toimivuutta yhdessä asiakkaan kanssa saadun palautteen perusteella ja sovimme jatkotoimenpiteet varautumismallista.

Varautumista tehdään yhdessä

Haluamme olla edelläkävijöitä ruokahuollon varautumisessa ja oppia alan muilta toimijoilta, jonka vuoksi kutsuimme muita toimijoita tutustumaan pilottiimme ja toimintaamme paikan päälle. Haluamme verkostoitua ja kehittää toimintaamme. Paikan päälle tulivat Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen, Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupoolin, sekä Kuopion kaupungin viestinnän edustajat.

Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen hankejohtaja Pia Viklund (kuvassa) tutustui pilottiin paikan päällä ja seurasi oppilaiden ruokailua.  

– Oli hienoa päästä tutustumaan pilottiinne. Toivon ja uskon, että tämmöisten kokeilujen avulla monessa paikassa herätään varautumisen tarpeeseen. Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen valmisteluhankkeessa olemme miettineet millä tavoin voisimme yhdistää voimiamme tämmöistenkin kokeilujen avulla ja löytää enemmän kumppanuuksia verkostoitumalla, sekä tehdä tuotekehitystä yhdessä, kommentoi Pia Viklund.

Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupoolin valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa on iloinen, että pilotti järjestettiin, ja toimintamalleja ja ruokia päästiin testaamaan käytännössä, jotta ne ovat tositilanteessa oppilaille ja henkilökunnalle tuttuja.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Antti Haataja korostaa, että häiriötilanteet koskevat kaikkia.

– Lapsilla on oikeus käydä koulua ja saada siellä ruokaa, joten tämä harjoitus on todella tärkeä. Haluaisin viestittää koteihin, että varautumista häiriötilanteisiin pitäisi miettiä myös kotona eikä luottaa siihen, että muut hoitavat varautumisen. Viranomaiset tekevät omat toimenpiteensä, mutta jokaisen pitäisi pärjätä 72 tuntia omin avuin, kommentoi Antti Haataja.

Kuvassa: ketjuohjauspäällikkö Tiina Soininen, Ruokapalvelupoolin valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa ja aluepäällikkö Jaana Jaroma
Kuvassa: Pohjois-Savon pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Antti Haataja, Ruokapalvelupoolin valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa, sekä Servican aluepäällikkö Jaana Jaroma ja turvallisuuspäällikkö Anssi Heikkinen