Turvallista ja maistuvaa ruokaa joka päivä

Servican tarinat: Turvallista ja maistuvaa ruokaa joka päivä

Servican ruokapalveluiden sydän sykkii Minna Canthin koulun ja Uppo-Nallen päiväkodin keittiöissä. Minna ja Jenni tekevät työtään suurella sydämellä, yhteistyössä ja lasten parhaaksi.

Minna Canthin koulun keittiössä valmistuu arjen ateriat

Minna Korhonen

Minna Korhonen työskentelee Minna Canthin koulun tuotantokeittiössä, jossa valmistetaan päivittäin ruokaa sadoille koululaisille ja päiväkotilapsille. Työpäivät alkavat kiireellisimpien asioiden läpikäynnillä toimistossa, minkä jälkeen siirrytään pakkaamaan päiväkotien tilauksia. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin pakataan tuoretuotteita ja leipiä, muina päivinä tasaisesti muita tuotteita.

Minna vastaa myös elintarviketilauksista ja tuotannonohjausjärjestelmän käytöstä. Lounastauon jälkeen hän työskentelee ruokasalissa, tekee tuotannonohjausjärjestelmän mukaisia tilauksia Aromi14-ohjelmalla ja hoitaa muita asiakaspalvelutöitä.

Minna Canthin yläkoulun ruokailun lisäksi teemme myös neljälle päiväkodille ruokaa. Päivässä valmistamme noin 1200 annosta, kertoo Minna.

Kouluruokailu on muuttunut vuosien varrella paljon – ja parempaan suuntaan. Asiakaslähtöisyys on parantunut, ja suosikkiruokien lisääminen on tuonut paljon hyvää palautetta. Suosikkiruokia ovat esimerkiksi nugetit, kalapuikot, uunimakkara, lisäksi kasvissuosikit pinaattiohukaiset ja pyörykkäkimara.

Lapsia innostetaan terveelliseen ja monipuoliseen ruokailuun asiakastoimikunnan yhteistyöllä. Mukana ovat opettajat, oppilaskunta, nuorisotyöntekijät ja kotitalousopettajat. Servican puolelta mukana ovat palveluesihenkilö ja Minna itse.

– Yhteistyön avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi kasvisruoan näkyvyyteen ja ruokailun monipuolisuuteen, Minna mainitsee.

Ruuan maistuvuutta seurataan esimerkiksi hävikin määrän perusteella. Jos hävikkiä on vähän ja erikseen negatiivista palautetta ei tule, tiedämme onnistuneemme päivän ruuassa. Oppilailta tulee toisinaan myös spontaania palautetta, kuten että olipas ruoka hyvää! Minna kuvailee .

Työn mielekkyys, hyvä palaute ja yhteistyö muiden toimijoiden kanssa tuovat iloa arkeen. Minna kertoo nauttivansa työstään ja työkavereistaan. Hauskoja muistoja syntyy joka päivä ja töihin on aina hyvä tulla.

Kuopion 250-juhlavuosi on näkynyt Minnan arjessa juhlakonsertissa, jossa hän vieraili. Koulussa teema näkyy etenkin vuosikellojulisteissa.

Minnalle Kuopio merkitsee paljon.

Hän on asunut koko elämänsä kaupungissa, ja kaikki muistot ovat täältä. Siksi Kuopio on hänelle erityinen paikka, täynnä merkityksiä ja muistoja.

Palveluvastaavana päiväkodissa – Jenni huolehtii arjen sujuvuudesta Uppo-Nallen päiväkodissa.

Jenni Koroleva

Evgenia Koroleva, tuttavallisemmin Jenni, aloitti Servicalla vuoden 2020 alussa laitoshuoltajana. Hän suoritti puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan ammattitutkinnon toimitilahuoltajana Savon ammattiopistossa ja on täydentänyt osaamistaan Servican järjestämillä moniosaajakursseilla. Tällä hetkellä hän työskentelee Uppo-Nallen päiväkodissa palveluvastaavana.

– Normaali työpäiväni kestää aamu seitsemästä iltapäivä kolmeen. Valmistamme paikan päällä aamupuurot ja -vellit, salaatit sekä erityisruokavalioateriat. Tarjoamme aamu-, lounas ja välipalat. Huolehdin elintarviketilauksista Aromi 14-järjestelmän kautta. Vastaan myös omavalvontasuunnitelman toteuttamisesta ja muista tehtävistä, Jenni kertoo työstään.

Ruokapalveluiden järjestäminen päiväkodissa edellyttää tiivistä yhteistyötä päiväkodin muun henkilökunnan kanssa. Jenni on päivän aikana valmis vastaamaan kysymyksiin, auttamaan erityisruokavaliotilauksissa ja esittelemään uusia ruokia. Uppo-Nallen päiväkoti on kohteena iso ja siellä ruokailee lounasaikaan noin 135 henkilöä päivittäin.

Ruokaturvallisuutta noudatetaan omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Tämä tarkoittaa päivittäisiä mittauksia ja kirjaamisia tarjoilulämpötiloista sekä esimerkiksi näytteiden ottamista maitopohjaisesta aamupuurosta ja salaatista. Hygienia ja astioiden puhtaus ovat myös tärkeä osa turvallista ruokailua.

Erityisruokavaliot huomioidaan aina tarkasti. Hengenvaarallisten allergioiden kohdalla kaikki ruoan osat toimitetaan omissa, merkityissä astioissa – myös leivät ja rasvat. Jenni tarkistaa aina, että tarrat ja sisältö vastaavat toisiaan. Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.

Jenni kertoo kokevansa työnsä merkitykselliseksi. Lapsilta saatu palaute ruuasta näkyykin hänen mielestään parhaiten siten, että lautaset palautuvat ruokailun jälkeen tyhjinä. Yhteistyö päiväkodin työntekijöiden, oman tiimin, Minna Canthin koulun keittiön kanssa onkin tiivistä ja toimivaa. Jokainen osapuoli tukee ja auttaa toista.

Kuopion 250-vuotisjuhlavuosi näkyy Uppo-Nallessa etenkin Servican juhla-ateriana: kermaista lohikeittoa, tuorevihanneksia ja mustikkakukkoa.

Jaamme Servican tarinoita Kuopion kaupungin kohteista Kuopio250-juhlavuoden kunniaksi. Tämä on juttusarjan kolmas osa.

Voep olla, että arki on yhdessä parempaa!

#Kuopio250 #MukanaArjessa #Ruokapalvelut #Kuopio