Ihmiset ja kulttuuri

Vahvistamme Servican yritys­kulttuuria yhdessä

Kaisa Kauppinen on ihmiset ja kulttuuri -⁠vastuu­alueen johtaja.

Vastuualueena:
ihmiset
henkilöstön hyvinvointi
osaamisen kehittäminen
yrityskulttuuri
palkitseminen
työnantajamielikuva

Osana strategiatyön uudistusta käynnistimme henkilöstöä osallistavat Servican yritys­kulttuuri­työ­pajat. Pohdimme työ­pajoissa servicalaisuutta ja toiminta­peri­aatteitamme henkilöstöstä valittujen ja koulutettujen 18 kulttuuri­lähettilään johdolla. Mukana arvo­keskustelussa oli noin 87 prosenttia henkilöstöstä eli 1 580 servicalaista.

1 580 servicalaista osallistui yritys­kulttuuri­työ­pajoihin.

Työpajoissa nousi vahvasti esille työn­tekijöidemme tahto olla asiakkaillemme luotettava arjen kumppani sekä halu palvella heitä suurella sydämellä. Tämän palautteen innoittamana lanseerasimme Hyvä palvelu -⁠kampanjan, jossa työn­tekijät esittävät kuukausittain keskuudestaan arjen onnistujia, joiden joukosta valitaan palkittavat.

Muutosneuvottelut ja toiminnan sopeuttaminen

Vuoden loppupuolella totesimme, että yhtiön tuottamien palveluiden tilaus­kanta on merkittävästi laskussa ja asiakkaidemme ostamis­käytänteet muuttumassa. Tuotannollisin ja taloudellisin perustein kävimme muutos­neuvottelut, joiden loppu­tuloksena noin 40 työntekijän työ­suhde päättyi ja 34 työn­tekijän määrä­aikaisuuksia ei jatkettu. Palveluiden sopeuttamista edistivät myös luontaiset eläköitymis­ratkaisut, osa-aikaistamiset, työ­tehtävien uudelleen­järjestelyt sekä sisäiset siirrot toisiin työtehtäviin tai -⁠kohteisiin.

Henkilöstötyytyväisyys pysyi hyvällä tasolla myös isojen muutosten keskellä

Henkilöstötutkimukseen osallistui jokaisesta palvelustamme yhteensä lähes 1 100 työntekijää. Mitattuja teema­kokonaisuuksia oli kymmenen, ja kaikissa kehitys oli edellisiin vuosiin verrattuna positiivista. Erityisen ylpeitä olemme lähi­esi­henkilö­työn johtamisen tuloksesta, jossa arviona oli 4,04 (asteikolla 1–5). Uutena teemana oli strateginen vastuullisuus-paino­piste­alue, joka nousee esille myös henkilöstön kehittämis­suunnitelmassa sekä Servica Akatemian tarjonnassa vuonna 2025.

Kehitämme Servicaa yhdessä

Vuonna 2024 henkilöstö antoi poikkeuksellisen runsaasti sisäistä palautetta ja kiitoksia sekä teki aloitteita. Aloitteista noin 10 prosenttia johti konkreettisiin toimen­piteisiin ja kehitys­toimiin. Sisäisiä palautteita kirjasimme 225. Kehitys­ehdotuksia ja aloitteita saimme yhteensä 101.

Monimuotoistuvat työyhteisöt -⁠hanke käynnistyi

Olemme tunnistaneet Servicassa tarpeen löytää työn­hakijoita erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden ryhmästä. Yhtiömme Monimuotoistuvat työyhteisöt -⁠hankkeelle myönnettiin merkittävä ESR+-hanke­rahoitus. Kolmi­vuotisen hankkeen tavoitteena on tarjota pysyviä työ­paikkoja mahdollisimman monelle psyykkisesti, fyysisesti tai sosiaalisesti haastavassa elämän­vaiheessa olevalle työn­hakijalle sekä jakaa hankkeen tuomaa kokemusta moni­muotoisuudesta myös muille Pohjois-Savon työn­antajille.

Euroopan unionin osarahoittama -logo.

Servica Akatemia on uusi oppimis­ympäristö

Yhtiön strategia­työskentely on vahvistanut käsitystä osaavan henkilöstön merkityksestä. Haluamme varmistaa työn­tekijöiden osaamisen kehittämisen ensisijaisesti yhtiön oman Servica Akatemian avulla. Vuoden aikana asian­tuntijamme ovat tuottaneet kymmeniä koulutus­moduuleja digitaaliseen oppimis­ympäristöön. Panostamme erityisesti uusien työn­tekijöiden tasa­laatuiseen perehdyttämiseen sekä erilaisten oppijoiden tarpeiden huomioimiseen.

Servica on vetovoimainen työn­antaja

Vuonna 2024 avoimia työ­paikkoja oli vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi hakemusten määrä kuitenkin kasvoi: saimme keskimäärin 21 hakemusta avointa työ­paikkaa kohden (2023: 14 hakemusta)