Teknologia

Teknologiasta uusi strategian paino­piste­alue

Sanna Karppanen-Lokka on sisäisistä palveluista vastaava johtaja.

Vastuualueena:
hallinto
tiedolla johtaminen ja analytiikka
talous
ICT
tietosuoja
compliance & governance

Tulevina vuosina on tärkeää hyödyntää erilaisia teknologian ja tieto­johtamisen mahdollisuuksia. Asiakkaamme odottavat Servican pystyvän osoittamaan tietoon perustuen, miten laadukkaasti toteutettuja eri palvelut ovat. Myös digitalisaation mahdollisuudet palvelujen tilaamisessa, laskuttamisessa ja raportoinnissa vahvistavat kuvaa kilpailu­kykyisestä toiminnasta.

Servican hallitus päätti elokuussa 2024 nostaa teknologian uudeksi strategian paino­pisteeksi. Teknologia tarkoittaa yksin­kertaisuudessaan välineitä, järjestelmiä ja menetelmiä, jotka helpottavat ihmisten elämää ja parantavat tehokkuutta. Teknologian hyödyntäminen parantaa kilpailu­kykyämme ja tehokkuuttamme; lisäksi tuotamme asiakkaillemme hyötyjä niin kustannuksissa kuin palveluiden laadussa.

21 000 myyntilaskua
107 000 ostolaskua
9 tieto­altaaseen yhdistettyä järjestelmää
2 631 GB dataa tieto­altaassa

Teknologian hyödyntäminen myös kohentaa henkilöstön työ­hyvin­vointia ja tukee työn­teon prosesseja. Kun olemme mukana teknologisessa kehityksessä, varmistamme, että voimme kehittää liike­toimintaamme turvallisesti ja vastuullisesti pitkällä aikavälillä.

Mitä päätös tarkoittaa käytännössä?

Jatkamme hyvää kehitys­työtä, jota olemme jo tehneet ICT- ja tieto­johtamisen saralla. Olemme tehneet mittavia hankintoja muun muassa tuotannon­ohjaus­järjestelmiin, ja nyt edessä on yhteinen kehittäminen niiden hyödyntämiseksi. Olemme laatineet tuleville vuosille selkeän tie­kartan tiedolla johtamisen, ICT-infran, digitaalisen työ­ympäristön ja kokonais­arkki­tehtuurin toimen­piteille.

Teknologisten kehitys­toimien prioriteetti on entistä korkeampi, ja investoimme niihin suunnitelmallisesti ja tieto­turvallisesti. Esimerkkinä tieto­turvan merkittävästä parantamisesta on Microsoft-lisenssien tason­nosto, joka on mahdollistanut entistä laajempien tieto­turvan, tieto­suojan ja tiedolla johtamisen palveluiden käytön.

Lisäksi valmistauduimme Network and Information Security 2 (NIS2) -⁠direktiiviin, jota on sovellettu Servicaan loka­kuusta 2024 alkaen. Direktiivin keskiössä on kyber­turvallisuuden parantaminen digitaalisessa ympäristössä. Osallistamme henkilöstön aidosti kehittämiseen ja tulemme pitämään huolta siitä, että he osaavat hyödyntää teknologiaa.

Taloushallinnon järjestelmä­uudistus

Helmikuussa 2024 käynnistyi talouden järjestelmä­kokonaisuuden merkittävä uudistus. Servica tarvitsi uuden järjestelmän, sillä entinen poistui käytöstä vuoden 2025 alussa. Hankinnan tavoitteena oli

  • nostaa Servican talous­hallinnon automaatio­astetta vähentämällä manuaalisia prosesseja esimerkiksi myynti- ja osto­laskujen käsittelyssä
  • luoda toiminta­varma ja luotettava talous­järjestelmä nyky­aikaisilla ohjelmistoilla ja järjestelmien välisillä integraatioilla
  • lisätä tiedolla johtamisen ratkaisuihin tarvittavia toiminnallisuuksia ja raportointi­mahdollisuuksia muun muassa PowerBI:n avulla
  • mahdollistaa moni­puolinen ja ketterä alusta jatko­kehitystä ja tulevia toiminnallisia tarpeita ajatellen.

Hankinnan myötä yhteistyö Monetran kanssa päättyi helmikuussa 2025. Servica otti omaksi toiminnakseen aikaisemmin Monetralle ulkoistetut kirjan­pito-, osto­reskontra-, myynti­reskontra- ja käyttö­omaisuus­prosessit ja niihin liittyvän palvelu­tuotannon. Tämä tarkoitti määrällisesti noin neljän henkilö­työ­vuoden tehtävien siirtymistä Servican talous­hallinto­tiimiin.

Modernin ja nykyaikaisen järjestelmän sekä talouden prosessien kehityksen ansiosta siirto oli mahdollinen olemassa olevin resurssein. Uusien prosessien ja järjestelmien opetteleminen tuo varmasti haasteita mukanaan, mutta teknologisessa kehityksessä mukana oleminen on yksi kilpailu­kykymme kulma­kivistä tulevina vuosina.

Katse kohti tulevaa

Useimmat merkittävät taloudelliset päätökset perustuvat odotuksiimme tulevaisuudesta. Päätöksen­teon tueksi laadimme taloudellisia ennusteita. Ennuste on parhaaseen liike­toiminta­tietoon perustuva näkemys talouden kehityksestä tulevien kuukausien ja vuosien aikana. Helmi­kuussa 2024 lanseerasimme koko Servican laajuisen uuden ennuste­prosessin, jota toteutetaan 18 kuukauden rullaavalla ennuste­mallilla.

Jokaiseen ennusteeseen liittyy aina suurta epä­varmuutta, eikä tulevaisuutta voi koskaan päätellä veden­pitävästi sen perusteella, miten talous on aiemmin kehittynyt. Mitä pidemmälle ennustetaan, sitä epä­varmemmaksi ennuste muuttuu. Pyrimme parantamaan ennuste­prosessia ja kehittämään käytössä olevia järjestelmiä, jotta ennustamisesta tulisi osa päivittäistä toimintaa ja sen tekeminen olisi mahdollisimman luontaista ja helppoa. Vuonna 2024 lanseerasimme johtamisen avuksi PowerBI-toteutuksen, jolla voi seurata ennuste­tarkkuutta.

Vaikka ennuste harvoin osuu täsmälleen oikeaan, se kertoo talouden suunnasta ja sisältää parhaan arvion siitä, miksi talous kehittyy kuten se kehittyy. Ennustaminen lisää ymmärrystämme toiminta­ympäristöstä ja taloudesta.

Ydintietojen tunnistaminen ja käyttöön­otto

Servican datastrategian mukaan ydintieto on luonteeltaan pysyvää perus­tietoa, jonka olemassa­olo on välttämätöntä useiden prosessien ja toiminnan kannalta. Ydin­tieto ei ole organisaatiossa kiistan­alaista. Koko organisaatiolla tulee olla yhteinen käsitys siitä, missä datasta on kyse, mitä sen tulee sisältää ja mistä se löytyy.

Olemme tunnistaneet data­strategiassa Servica-tasoisia ydin­tiedon osa-alueita, kuten asiakas, kohde, organisaatio ja palvelu. Pyrimme turvaamaan vuonna 2024 toteutetuissa järjestelmä­hankkeissa ydin­tietojen yhden­mukaisuuden ja kattavan käytön kaikissa järjestelmissä ja prosesseissa – tämä työ jatkuu myös vuonna 2025 sekä tulevissa järjestelmä­hankkeissa.