Sosiaalinen vastuu

Vastuullisesti toteutetut palvelut vaikuttavat kuntalaisten hyvin­vointiin

Servicassa sosiaalinen vastuu sisältää muun muassa työn­tekijä- ja ihmis­oikeus­vaikutusten tunnistamisen, ehkäisemisen ja lieventämisen sekä omissa toiminnoissa että palvelujen arvo­ketjussa. Se tarkoittaa osallisuuden, moni­muotoisuuden ja tasa-arvon edistämistä hankinnoissa ja rekrytoinneissa. Lisäksi varmistamme henkilöstöllemme terveellisen ja turvallisen työ­ympäristön, jossa ei sallita minkään­laista syrjintää tai häirintää.

Tuottamiemme palvelujen kautta Servican sosiaalisen vastuullisuuden vaikutukset ulottuvat jo syvemmälle yhteis­kuntaan. Useiden Servican palvelujen lopullinen käyttäjä on kuntalainen, joten vastuullisesti toteutetut palvelut vaikuttavat suoraan kuntalaisten hyvin­vointiin. Tuottamiemme palvelujen kautta Servican rooli esimerkiksi hoiva­palveluissa, sairaaloissa, kouluissa, varhais­kasvatuksessa ja julkisissa tiloissa on olla osana kuntalaisten terveellistä, turvallista ja sujuvaa arkea.

Työturvallisuuden edistäminen Servicassa

Haluamme aktivoida henkilöstöämme ja asiakkaitamme edistämään yhteisten työ­paikkojemme työ­turvallisuutta. Olemme havainneet, että yksi tehokkaimmista keinoista työ­turvallisuuden edistämisessä on henkilöstömme tietoisuuden lisääminen ja erilaisten tilanteiden ennakoiminen.

Vuonna 2024 servicalaiset tekivät 649 työ­turvallisuus­ilmoitusta – kasvua edellis­vuodesta on noin 42 prosenttia. Ennaltaehkäiseviä turvallisuus­havaintojen määrä oli 148, jossa on kasvua 82 prosenttia. Analyysiemme mukaan luvut eivät kuvaa servicalaisten työ­olo­suhteiden muutosta, vaan henkilöstömme turvallisuus­tietoisuuden kasvamista. On kaikkien etu, että havainnoimme työ­ympäristöämme ennen kuin mitään ehtii tapahtua.

Servicassa merkittävimmät työ­tapa­turmat sattuvat tilastojemme mukaan kodin ja työ­paikan välisillä matkoilla, erityisesti haastavien keli­olo­suhteiden takia. Tapahtumat ovat yleensä putoamisia, kaatumisia, kompastumisia ja liukastumisia. Varoitamme aktiivisesti henkilöstöämme haasteellisista keli­olo­suhteista sekä käsittelemme kuukausittain tapa­turma­oppimme tiimi­pala­vereissamme. Työ­turvallisuutemme parantamiseksi lisäämme tietoa erilaisten ohjeistuksien ja kuva­materiaalien avulla sekä palkitsemme henkilöstöämme tehdyistä työ­turvallisuus­havainnoista.

Vuonna 2024 Servican työ­suojelu alkoi systemaattisesti tutkia vakavia työ­tapa­turmia ja läheltä piti -⁠⁠tilanteita. Suoritimme yhteensä 14 tutkintaa, ja niiden perusteella olemme kehittäneet työ­turvallisuutta monin eri tavoin. Saimme vuoden 2024 aikana lähes kaikkien toimi­paikkojemme riskien­arvioinnit tarkistettua ja saatettua valmiiksi. Työ riskien­arvioinnin parissa jatkuu edelleen. Tavoitteenamme on saada riskien tunnistaminen ja niihin ennakointi yhä vahvemmin osaksi normaalia henkilöstö- ja työ­suojelu­johtamista sekä esi­henkilö­työn arkea.

Monimuotoisuus ja hakija­määrien kasvu

Servican työn­antaja­veto­voimaan vaikuttaa keskeisesti omien työn­tekijöiden suosittelu­halukkuus. Tämä on konkretisoitunut Servicassa erilaisten työtehtävien hakija­määrien kasvuna. Olemme tunnistaneet, että työskentelyynsä, työ­olo­suhteisiinsa sekä työn­antajaansa tyytyväinen henkilöstö on valmiimpi osallistumaan työn­antajansa suosittelemiseen sekä yhteisen työ­yhteisön kehittämiseen ja parantamiseen. Tästä hyötyvät viime kädessä sekä työn­tekijät, työn­antaja että erityisesti asiakkaamme.

Hakijamäärät ovat kasvaneet merkittävästi edellisinä vuosina

  • Hakemuksien määrän kasvu jatkui 2024, vaikka paikkoja oli huomattavasti vähemmän auki verrattuna edelliseen vuoteen.
  • 2023 avoimia paikkoja oli 299, ja saimme keskimäärin 14 hakemusta paikkaa kohden.
  • 2024 avoimia paikkoja oli 209, ja saimme keskimäärin 21 hakemusta paikkaa kohden.
Hakemuksien määrä on kasvanut vuodesta 2020 lähtien.

Servica on tukenut ja ennakoinut työ­yhteisöjen moni­muotoistumista monin eri tavoin. Moni­muotoistuvat työyhteisöt -⁠⁠hankkeen kautta tavoitteenamme on tarjota työ­kokeilu­paikkoja sekä työllistää erityistä tukea tarvitsevia työttömiä työn­hakijoita. Olemme kehittäneet yhdessä esi­henkilöidemme kanssa eri palveluihin mukautetun työn malleja, joilla pyrimme vastaamaan erilaisten työ­rajoitteiden mukanaan tuomiin haasteisiin. Valmennamme esi­henkilöitämme kohtaamaan erilaisuutta ja löytämään joustavia työ­elämän ratkaisuja yksilöllisiin tarpeisiin.

Euroopan unionin osarahoittama -logo.

Haluamme osallistaa henkilöstöämme kehitys­työhön

Servican henkilöstöllä on pitkät työ­urat ja paljon työ­uran aikana kerättyä hiljaista tietoa. Haluamme vahvistaa henkilöstömme mahdollisuutta osallistua yhä vahvemmin työ­paikkojemme ja palvelujemme kehittämiseen. Kaikki servicalaiset voivat osallistua kehittämis­työhön erilaisissa kehittämis­ryhmissä sekä Servican sisäisten palaute- ja aloite­käytäntöjen kautta.

Maksamme henkilöstöllemme aloite­palkkion sellaisista kehitys­ehdotuksista, joilla voimme aidosti vaikuttaa erilaisiin työ- ja toiminta­tapojen sekä kestävyys- ja hyvinvointi­haasteiden ratkaisemiseen. Henkilöstömme antamien palautteiden ja kehitys­ideoiden määrät ovat kasvaneet erittäin myönteisesti viime vuosien aikana.

Henkilöstöltä saatujen palautteiden ja aloitteiden määrät ovat kasvaneet vuodesta 2022 lähtien.

Vastuu laadukkaasta toiminnasta

Servica arvioi toimintansa laatua ja vaatimuksen­mukaisuutta yhteis­työssä omistaja-asiakkaidensa kanssa. Arviointia teemme jatkuvan parantamisen ja palautteiden keinoin sekä sisäisten ja ulkoisten auditointien avulla. Jotta voimme varmistaa arjen laadukkaan työn, toteutamme eri palveluissa sekä säädöksiin perustuvaa että vapaa­ehtoista oma­valvontaa. Valvonnan tuloksia hyödynnämme, kun raportoimme toimintamme laatua asiakkaillemme.

Esimerkiksi ruoka­palveluissa vastaamme elin­tarvike­lain­säädännön vaatimuksiin oma­valvonta­ohjeistuksilla, joiden vaatimuksen­mukaista toteutusta valvoo viran­omainen. Laitos­huolto­palveluissa käytössämme on INSTA 800 -⁠⁠standardi. Se mittaa ja varmistaa, että Servican siivouksen tekninen laatu on asian­mukaista ja asiakas­kohteeseen tarkoituksen­mukaista.

41 sisäistä ja 13 ulkoista laatuauditointia vuonna 2024

Mittaamme koko Servican toiminnan laatua sertifioidulla ISO 9001 -⁠⁠laatu­järjestelmällä. Sillä varmistamme viime kädessä palvelujemme laki­sääteisyyden, sopimuksen­mukaisuuden, tuloksellisuuden ja asiakas­lähtöisyyden. Vuoden 2024 aikana teimme palvelu­kohteissamme 41 sisäistä laatu­auditointia. Yhteis­työ­kumppanimme Kiwa auditoi toimintamme vaatimusten­mukaisuutta yhteensä 13 kohteessa tai toiminnossa. Servica ei saanut ulkoisen toimijan auditoinnissa yhtään laatu­poikkeamaa vuonna 2024.