Ympäristövastuu

Yhteiset ilmastoteot kasvattavat positiivista vaikutustamme

Asiakkaamme, henkilöstömme ja muut merkittävät sidos­ryhmämme odottavat Servicalta vastuun kantamista, edellä­kävijyyttä ja aktiivista roolia ilmasto­työssä. Teemme töitä sekä oman toimintamme että koko arvo­ketjun päästöjen vähentämiseksi ottamalla asiakkaamme ja kumppanimme mukaan ilmasto­työhön. Haluamme myös auttaa asiakkaitamme ja kumppaneitamme siirtymään vähä­päästöiseen toimintaan, ja tuemme heitä omien ilmasto­tavoitteiden asettamisessa.

Servicalle ympäristö­vastuu tarkoittaa toimia ilmaston­muutoksen hillitsemiseksi, kestävää resurssien käyttöä sekä ympäristöön kohdistuvan rasituksen minimoimista. Ilmasto­työtä ohjaa Servican ilmasto­tie­karttaan linjattujen päästö­vähennys­toimen­piteiden suunnittelu. Olemme tunnistaneet, että ilmaston­muutos on olennainen alue Servican liike­­toiminnalle. Yhtiö kehittää aktiivisesti vähä­hiilisyyteen liittyvää vastuullisuus­työtään. Päästö­laskennan vertailu­kohtana käytämme vuoden 2023 lähtö­tietoja.

Servican ilmastotyökartta keskeisine päästövähennyskeinoineen ja suunniteltuine toimenpiteineen.

Ympäristövaikutukset Servican eri palveluissa vuonna 2024

Laitoshuollon palvelut

Toteutamme laitos­huolto­palveluita koko Pohjois-Savon alueella. Kiinteistöjen yllä­pidon merkitys rakennuksen elin­kaarelle on ratkaiseva, ja laitos­huollon työn­tekijät ovat avain­asemassa tämän varmistamisessa. He toimivat asiakkaan silminä ja korvina huolehtien siivouksen lisäksi tilojen kunnon tarkkailusta. Välitämme korjaus­tarpeet ja ergonomia­havainnot asiakkaalle, jotta rakennuksen toimivuus ja pitkä­ikäisyys voidaan turvata.

Siivoustyön kemikaali­kuorman hallinta on keskeinen osa ympäristö­vastuullisuutta. Oikea annostelu varmistaa tehokkaan puhdistuksen ja minimoi kemikaalien käytön aiheuttamat haitat ympäristölle. Pääasiallisesti käytämme joutsen­merkittyjä puhdistus­aineita. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme lattioiden koneellisessa puhdistuksessa kierrätys­materiaaleista valmistettuja Twister-laikkoja, jotka toimivat ilman kemikaaleja.

Jätteiden käsittely asiakkaan kohteissa perustuu tiiviiseen yhteis­työhön ja asiakkaan ohjaukseen. Kehitämme yhdessä jäte­huollon ratkaisuja ja tuemme asiakkaitamme lajittelussa ja kierrätyksen edistämisessä. Olemme testanneet jäte­astia­ratkaisuja ja keskustelleet kierrätys­mahdollisuuksien parantamisesta tehokkuuden ja ympäristö­ystävällisyyden lisäämiseksi.

Moppien koneellinen esikostutus minimoi veden­kulutusta energia­tehokkaasti. Niissä kohteissa, joissa se on mahdollista, työntekijämme esi­kostuttavat mopit ennen siivousta. Tämä vähentää veden käyttöä, parantaa työn sujuvuutta ja takaa tasa­laatuisemman siivous­tuloksen.

Kuljetuspalvelut

Kuljetuspalveluiden reittien optimointi on edelleen avain­asemassa päästöjen ja poltto­aine­kulutuksen vähentämisessä. Panostamme kuljetus­reittien tehokkaaseen suunnitteluun, mikä ei ainoastaan vähennä ympäristön kuormitusta, vaan myös säästää kustannuksia.

Servican elintarvike-, hoitotarvike- ja näyte­kuljetukset ajetaan viidellä kuorma-autolla ja kahdella henkilö­autolla. Kuljettajina työskentelee noin 10 henkilöä, joista jokainen vaikuttaa suoriin Scope 1 -⁠⁠päästöihimme omalla ajo­tavallaan. Kaikki kuljettajamme käyvät ennakoivan ajon kurssin vähintään viiden vuoden välein.

Kuljetuspalveluiden palvelu­päällikkö Juuso Hämäläinen pohtii logistiikan vihreän siirtymän merkitystä ja mahdollisuuksia, mutta toteaa samalla, että kehitys vaatii vielä aikaa ja uusia innovaatioita:

”Kestävä kehitys ja päästöjen vähentäminen ovat tärkeitä yhteisiä tavoitteita. Myös Servican kuljetus­palveluissa seuraamme vaihto­ehtoisen käyttö­voiman kehittymistä – kustannus­tehokkuus ja ympäristö­vaikutukset huomioon ottaen.”

Potilaskuljetuksen työntekijät huolehtivat myös potilas­sänkyjen pesusta. Toteutamme palvelun keskitetysti Kuopion yli­opistollisessa sairaalassa. Otimme uuden sängyn­pesu­koneen käyttöön jo 2023. Laite säästää vettä esi­lämmittämällä pesu­veden ja kierrättämällä loppu­huuhtelu­veden, jolloin käytetty vesi puhdistetaan ja hyödynnetään uudelleen. Tällä prosessilla vähennämme veden­kulutusta ja kemi­kaalien käyttöä sekä pienennämme ympäristö­vaikutuksia ja jäte­veden määrää.

Välinehuoltopalvelut

Välinehuoltopalveluissa huolehdimme asiakkaan välineiden ja laitteiden puhdistus­prosessista ja varmistamme hygienia­vaatimukset. Väline­huolto perustuu ajan­tasaisiin standardeihin, lakeihin ja asetuksiin, jotta voimme taata luotettavan ja turvallisen palvelun.

Välinehuoltossa vastuullisuus ei rajoitu pelkästään välineiden puhdistukseen, vaan mahdollistaa myös niiden pitkä­aikaisen käytön. Huolellinen ja säännöllinen väline­huolto pidentää välineiden käyttö­ikää. Oma­valvonta­järjestelmämme avulla tarkkailemme jatkuvasti palvelumme laatua, ja laitteiden toimivuudesta pidämme huolta säännöllisin testauksin ja tarkastuksin.

Ruokapalvelut

Ruokapalvelujen ympäristö­vaikutukset herättävät keskustelua ja aiheuttavat paljon erilaisia reaktioita. Olemme tunnistaneet, että ruoka­lista­suunnittelu, elin­tarvike­hankinnat ja ruoka­hävikin hallinta ovat keskeisiä vastuullisuus­tekijöitä ruoka­palveluissamme.

Vuonna 2023 aloitimme määrä­tietoisen työn hiili­jalan­jäljen pienentämiseksi, ja työmme tällä saralla jatkui edelleen vuonna 2024. Kasviproteiinin käyttö ruoka­listoilla on osa kehitys­työtämme, ja suunnitelluilla toimen­piteillä sen käyttöä voidaan jatkossa lisätä. Huomioimme ruoka­lista­suunnittelussa palvelu­sopimusten peri­aatteet, joiden avulla pystymme suunnitelmallisesti lisäämään kasvi­proteiinin käyttöä asiakkaidemme toiveiden mukaisesti.

Ruokahävikki on maailman­laajuinen ongelma, jonka vaikutukset ulottuvat niin ekologiseen tasa­painoon kuin taloudellisiin resursseihin. Kyseessä ei ole yksittäinen haaste vaan moni­vaiheinen prosessi, jossa on tärkeää tarkastella ruokaketjun kaikkia vaiheita.

Hävikin vähentäminen on ollut Servicalle tärkeä osa vastuullista toimintaa jo pitkään – se on käytäntö, joka ohjaa päätöksen­tekoamme ja arjen toimintaamme. Osa ruoka­palveluiden päivittäistä toimintaa on hävikin­seuranta­järjestelmän käyttö. Olemme luoneet koko organisaatiolle yhden­mukaisen käytännön hävikin punnitsemiseksi; toimipaikoissamme hävikki punnitaan ja kirjataan järjestelmään.

Aloimme seurata hävikin määrää syötyä ateriaa kohden entistä johdon­mukaisemmin vuonna 2022. Tuolloin asetimme tavoitteeksi vähentää hävikkiä 15 prosenttia vuoden 2024 loppuun mennessä. Nyt voimme iloksemme todeta, että hävikin määrä syötyä ateriaa kohden on kahdessa vuodessa vähentynyt peräti 34 prosenttia eli olemme ylittäneet tavoitteemme reilusti.

Hävikin määrä syötyä ateriaa kohden on vähentynyt peräti 34 prosenttia kahdessa vuodessa.

Keittiöhenkilöstö mittaa hävikkiä, joten voimme seurata hävikin kehitystä. Täydellistä tarkkuutta ruoan valmistus­määrissä on vaikea saavuttaa, sillä syöjä­määrät toimi­paikoilla voivat vaihdella eri syistä. Myymme yli­jäämä­ruokaa asiakkaille, ja olemme laajentaneet ResQ-sovelluksessa myynti­pisteiden määrää Kuopion lukioihin. Näin voimme vähentää ruoka­hävikkiä ja varmistaa, ettei syömä­kelpoinen ruoka mene hukkaan.

Onnistuneiden hankintojen ja kilpailutusten kautta olemme löytäneet lähi­alueilta hyviä yhteis­työ­kumppaneita, mikä mahdollistaa kotimaisuus­asteen ja lähi­ruoan määrän lisäämisen tuotannossamme. Meillä on käytössä Tässäkin on luomua -⁠merkki, joka näkyy verkko­ruoka­listoillamme luomua sisältävien aterioiden yhteydessä. Valmistamme esimerkiksi kaikki tarjoamamme hiutale­puurot luomu­hiutaleista.

Ruokapalvelun tunnuslukuja elintarvikeostoista

202220232024
Lähi­tuotteiden osuus yhteensä, %6,17,76,1
Luomu­tuotteiden osuus, %0,30,40,5
Kotimaisten raaka-aineiden osuus, %717977
Maito- ja maito­talous­tuotteet, peruna, liha, %100100100
Kasvi­proteiinin osuus pää­ruoassa käytetystä proteiinista, %19,020,818,1
Elin­tarvike­ostot yhteensä, miljoonaa euroa7,615,013,4
Hävikki per asiakas per annos, g73,156,848,4

Tekniset palvelut

Teknisissä palveluissa huolehdimme omistajiemme kiinteistöjen kunnossa­pidosta, mikä on avain­asemassa niiden pitkä­ikäisyyden ja hyvin­voinnin turvaamisessa. Työhömme kuuluu muun muassa tilojen jatkuva seuranta, kiinteistöjen olo­suhteiden optimointi ja energia­tehokkuus­ratkaisujen toteuttaminen. Kun huomioimme energia­tehokkuuteen liittyvät asiakas­tarpeet, pystymme vaikuttamaan asiakkaan hiili­jalan­jälkeen sekä omaan hiili­käden­jälkeemme.

Servica on mukana asiakkaan koordinoimassa energia­tehokkuus­työ­ryhmässä, jossa olemme kehittäneet keskeisten sidos­ryhmien kanssa entistä energia­tehokkaampia menetelmiä sähkön, veden ja lämmön­kulutuksen säästämiseksi. Näiden toimien ansiosta olemme sekä saavuttaneet kustannus­säästöjä että pienentäneet yhteisiä ympäristö­vaikutuksiamme. Olemme päässeet tavoitteisiin muun muassa vaihtamalla valaistusta entistä energia­tehokkaampiin ratkaisuihin, optimoimalla lämmitystä todellisen tarpeen mukaan sekä asettamalla tiloille ja kohde­ryhmille sopivat ohje­lämpö­tilat, mikä on vähentänyt hukka­lämmitystä.

Seuraamme asiakkaidemme kiinteistöjen energian­kulutusta, jotta voimme puuttua mahdollisiin poikkeamiin nopeasti. Energian­säästö­toimiin kuuluvat ilman­vaihdon ja lämmitys­järjestelmien optimointi sekä veden­kulutuksen seuranta ja vähentäminen. Näitä tavoitteita olemme toteuttaneet säätämällä olo­suhteita auto­maatio­järjestelmissä ja tekemällä tarvittavia muutoksia kentällä. Konkreettisia toimen­piteitä ovat muun muassa kiinteistöjen huone­tilojen ja verkostojen lämpö­tilojen säätäminen sekä ilman­vaihdon ajastaminen käyttö­aikojen mukaan. Kaikissa toimissa olemme huolehtineet, ettei kiinteistöjen käyttäjien terveys ja turvallisuus vaarannu.

Servican resurssitehokkuutta parantaaksemme ja ilmasto­vaikutuksia vähentääksemme olemme käynnistäneet muutos­prosessin, joka tähtää toimintamme kokonais­valtaiseen tehostamiseen. Työ­tehtävien suunnittelussa olemme ottaneet käyttöön uuden tavan optimoida tehtävien ja kohteiden aika­taulut. Suunnittelun optimointi vähentää ajo­kilo­metrejä, mikä puolestaan pienentää päästöjä ja tukee kestävää kehitystä. Samalla tehostamme toimintaamme ja hyödynnämme resursseja entistä tehokkaammin.

Materiaalilogistiikan kokonaispalvelu

Materiaalilogistiikka koostuu hankinnasta, verkko­kaupasta, keskus­varaston toiminnoista ja jakelu­kanavista. Tavoitteenamme on hallita omia osto- ja toimitus­prosessejamme vastuullisesti ja tehokkaasti. Pyrimme vähentämään turhien osto­tapahtumien määrää säilyttäen samalla riittävän varasto­tason, joka takaa asiakkaidemme tarvitsemien tuotteiden saatavuuden. Näin voimme optimoida kuljetuksia ja logistiikka­päästöjä.

Vuoden 2024 aikana toimitimme asiakkaillemme yhteensä 418 686 toimitus­riviä, mutta itse hankimme vain 42 746 osto­tilaus­riviä. Olemme onnistuneet optimoimaan hankintojamme niin, että tällä hetkellä ostamme jopa kymmen­kertaisia eriä verrattuna asiakkaalle toimitettaviin määriin.

Toimituksissamme pyrimme ottamaan huomioon kestävyyden käytännön tasolla. Esimerkiksi lähetämme yli 60 prosenttia toimituksistamme uudelleen­käytettävissä muovi­laatikoissa, mikä korvaa kerta­käyttöisten pahvi­laatikoiden tarpeen.

Servican taloudellinen vaikuttavuus ulottuu laajasti alueelliseen elin­keino­elämään. Noudatamme hankinnoissamme hankinta­lakia ja osallistamme aktiivisesti toimittaja­kenttää hankintojen suunnitteluun, jotta voimme varmistaa kokonais­taloudellisimmat ratkaisut sekä aidon kilpailun edellytykset.

Pohjois-Savon alueellisen elinvoiman tukeminen tarkoittaa meille konkreettisesti, että tarkastelemme hankinta­kokonaisuuttamme siten, että myös alueellisilla toimijoilla on mahdollisuus päästä hankintoihin mukaan. Aktiivinen markkina­vuoro­puhelu ja verkostoituminen ovat edellytyksiä onnistumiselle. Jatkossa kumppaneiksemme valikoituu vain toimijoita, jotka ovat sitoutuneita samoihin vastuullisuus­tavoitteisiin ja toteuttavat kestävää liike­toimintaa yhdessä Servican kanssa.

Päästöt

Servican vuoden 2024 kokonais­päästöt olivat 21 672 tCO2e.

Servican Scope-päästöt luokittain: Scope 1: 236 tCO2e; Scope 2: 951 tCO2e; Scope 3: 20 485 tCO2e.

Kasvihuonekaasu­päästöt

20232024
Suorat kasvi­huone­kaasu­päästöt (Scope 1), tCO2e203236
Sijainti­perusteiset epä­suorat kasvi­huone­kaasu­päästöt
(Scope 2), tCO2e
16 2201 879
Markkina­perusteiset epä­suorat kasvi­huone­kaasu­päästöt
(Scope 2), tCO2e
8 941951
Arvo­ketjun kasvi­huone­kaasu­päästöt olennaisista kategorioista
(Scope 3), tCO2e
17 95120 485
Sijainti­perusteiset kokonais­kasvi­huone­kaasu­päästöt, tCO2e34 37422 600
Markkina­perusteiset kokonais­kasvi­huone­kaasu­päästöt, tCO2e27 09421 672

Scope 1

Scope 1 -⁠päästöt sisältävät toiminnasta aiheutuvat suorat päästöt, jotka aiheutuvat Servican omistamista ja operoimista päästö­lähteistä. Servican Scope 1 -⁠päästöt syntyivät poltto­aineiden käytöstä sekä jäähdytys­aine­vuodoista. Scope 1 -⁠päästöt olivat vuonna 2024 yhteensä 236 tCO2e. Servican omista ja liisatuista ajo­neuvoista syntyi päästöjä 204 tCO2e.

Polttoaineiden päästöt nousivat vuoden 2024 aikana 11 prosenttia. Poltto­aine­kulutuksen nousu johtuu toiminnan vaihtelusta. Palvelu­pyyntöjen, työ­määrien ja työ­menetelmien vuosittaiset vaihtelut vaikuttavat suoraan ajo­määriin ja siten myös päästöihin. Lisäksi hankimme kaksi uutta autoa vuonna 2024.

Servican itse tuottamasta energiasta ei syntynyt päästöjä, sillä tuotimme sitä aurinko­energiana sekä maa­lämpö­pumpulla, joka käyttää toiminnassaan sähköä. Tämä sähkön kulutus sisältyy Scope 2 -⁠päästöihimme. Kylmä­aineita pääsi vuotamaan noin 14 kilon edestä, mikä näkyy Scope 1 -⁠päästöissä kylmä­aineiden korkean ilmastoa lämmittävän vaikutuksen vuoksi. Jäähdytys­aine­vuodoista syntyi päästöjä yhteensä 32 tCO2e.

Scope 2

Scope 2 -⁠päästöjä muodostui Servican toimitiloissa kulutetun sähkön ja lämmön tuotannon epä­suorista päästöistä. Servican Scope 2 -⁠päästöt olivat vuonna 2024 yhteensä 951 tCO2e. Sähkön­kulutuksen päästöt olivat 163 tCO2e, mikä edustaa alle prosenttia kokonais­päästöistä. Lämmön­kulutuksen päästöt olivat 787 tCO2e (3,6 % kokonais­päästöistä).

Tuotantokeittiöiden energiankulutus muodostaa suurimman osan Scope 2 -⁠päästöistämme. Erityisen merkittävä vaikutus on yhdellä Servican tuotanto­keittiöllä, jonka käyttämä sähkö ei ole 100-prosenttisesti uusiutuvaa. Tämä keittiö tuottaa jopa 91 prosenttia sähkön­kulutuksemme päästöistä. Palvelu­keittiöistä emme saaneet laskentaa varten tarkkaa energian­kulutus­tietoa, joten määrittelimme niiden laskennallisen kulutuksen käyttämällä pienempien tuotanto­keittiön ominais­lämmön­kulutus­tietoa. Servican markkina­perusteiset Scope 2 -⁠päästöt olivat kokonaisuudessaan 4,4 prosenttia Scope 1–3-päästöistä.

Energiankulutus ja energialähteiden yhdistelmä

20232024
Osto­energia, MWh*
Ostettu sähkö ja lämpö, uusiutuva puu­pohjainen10 6352 442
Ostettu sähkö ja lämpö, muu uusiutuva80 44312 420
Ostettu sähkö ja lämpö, fossiilinen29640
Ostettu sähkö ja lämpö, ydin­voima106,81
Ostettu sähkö ja lämpö, alku­perä ei tiedossa55 6504 564
Muun itse tuotetun uusiutuvan energian kulutus, MWh
Itse tuotetun aurinko­voiman kulutus51,6176,34
Maa­lämpö­pumpun tuottaman lämmön kulutusei tiedossa56,90
Kokonais­energian­kulutus146 80820 306
Myyty energia, MWh
Myyty sähkö, aurinko­voimaei tiedossa6,79
Energia­intensiteetti, MWh/liike­vaihto*
Energia­intensiteetti0,0010,0001
*Tämä kulutus­vähenemä on todellisuudessa suurilta osin laskennallinen kulutus­vähenemä.

Muutokset laskentakäytännöissä ja niiden vaikutus päästölukuihin

Vuonna 2024 Servican oman toiminnan suorat (Scope 1) ja energian­kulutuksen epä­suorat (Scope 2) kasvi­huone­päästöt olivat yhteensä 1 187 tCO2e, mikä on vain noin 10 prosenttia vuoden 2023 Scope 1–2 -⁠päästöistä. Tämä päästö­vähenemä on todellisuudessa suurilta osin laskennallinen päästö­vähenemä.

Tarkensimme päästölaskelmamme laskenta­tapaa monella eri tavalla. Otimme mukaan maa­kuntien väline­huolto­keskukset, jotka olivat jääneet pois aiemmasta laskelmasta. Saimme lisä­tietoa useiden kohteiden sähkön ja lämmön todellisesta alku­perästä, ja päivitimme päästö­kertoimia sen mukaisesti. Tarkensimme myös niiden palvelu­keittiöiden, joiden todellista kulutusta ei saatu selville, sähkön- ja lämmön­kulutuksen laskentaa, jotta se vastaisi tarkemmin todellista kulutusta kohteissa.

Emme myöskään laskeneet sähkö­autojen kulutusta erikseen, sillä niitä ladattiin ainoastaan Saaristo­kadun toimi­pisteellä, ja ne sisältyvät Saaristo­kadun sähkön­kulutukseen. Lisäksi emme enää laskeneet väline­huolto­keskuksen höyryn päästöjä erikseen, sillä Servica tuottaa itse oman höyryn, ja sen päästöt sisältyvät väline­huolto­keskuksien ostetun sähkön päästöihin.

Yhteiskunnassamme yleistyvät ympäristö­ystävälliset ja tehokkaammat energian­tuotanto­tavat heijastuvat myös toimintaamme. Päivitimme energian­toimittajiemme päästö­kertoimet, ja monien kohdalla pienentyneet päästö­kertoimet tarkoittavat samalla pienempiä päästöjä myös meidän osaltamme.

Vähennystoimet

Scope 1–2 -⁠päästöt muodostavat vain 5,5 prosenttia yhtiömme kokonais­päästöistä. Erityisesti Scope 1 -⁠päästöjen hallintaan ja vähentämiseen voimme vaikuttaa suoraan ja tehokkaasti koko organisaatiomme toiminnan kautta. Yksi ilmasto­tie­karttamme keskeisistä päästö­vähennys­keinoista on uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön ja lämmön priorisointi. Tällä hetkellä pää­toimi­paikan, väline­huolto­keskuksien sekä palvelu- ja tuotanto­keittiöiden sähköstä 97 prosenttia on Lumme Energian tuottamaa 100-prosenttisesti uusiutuvaa, alku­perä­todistuksin varmennettua sähköä.

Yksi suunnitelluista toimen­piteistämme on energia­tehokkuuden jatkuva parantaminen. Servica tuottaa itse Saaristo­kadun pää­toimi­paikalla energiaa aurinko­energiana; se on uusiutuvaa energiaa, eikä siitä synny päästöjä. Lisäksi Servica tuottaa energiaa maa­lämpö­pumpulla, jonka päästöt syntyvät vain sen käyttämästä sähköstä.

Scope 3

Scope 3 sisältää Servican toimintaan ja toimitus­ketjuun liittyvät muut epäsuorat päästöt. Scope 3 käsittää 15 eri päästö­kategoriaa, joista Servican päästö­laskennassa huomioidaan kategoriat 1–7 sekä 11–13. Kategoriat on valittu olennaisuuteen perustuen. Vain ne kategoriat, jotka eivät liity Servican toimintaan, on rajattu laskennan ulko­puolelle.

Vuonna 2024 Servican arvo­ketjun yhteen­lasketut päästöt olivat 20 485 tCO2e, mikä vastaa 94,5:tä prosenttia Servican kokonais­päästöistä.

Toimialasta riippumatta suurin osa yritysten päästöistä syntyy yleensä arvo­ketjussa, ja sama pätee myös Servican päästöihin. Merkittävimmät päästöt aiheutuivat hankkimiemme tuotteiden ja palveluiden alku­tuotannosta (kategoria 1), joka muodosti 68 prosenttia Servican kokonais­päästöistä.

Tällainen päästöjakauma on tyypillinen monille yrityksille, sillä hankintojen suuri määrä tarkoittaa väistämättä epä­suoria päästöjä alku­tuotannon vuoksi. Servicalla elin­tarvikkeiden tuotanto muodosti yli puolet (8 331 tCO2e) kategorian 1 päästöistä.

Kategorian 2 eli ostettujen tuotanto­hyödykkeiden elin­kaaren päästöt laskivat noin 31 prosenttia vuodesta 2023. Vuonna 2023 Servica laajeni hyvin­vointi­alue­muutoksen myötä usealle paikka­kunnalle, minkä vuoksi jouduimme tekemään investointeja. Kyseessä oli kerta­luontoinen investointi­tarve, joten alenema oli odotettavaa. Kategorian 3 päästöt ovat 287 tCO2e. Näihin lukeutuvat päästöt poltto­aineiden ja energian­tuotannon raaka-aineiden alku­tuotannosta sekä energian­tuotannon siirto- ja jakelu­häviöistä. Servicalla tämä on huomioitava päästö­lähde, sillä monissa toimi­paikoissamme ja kymmenissä tuotanto- ja palvelu­keittiöissä kuluu huomattavia määriä energiaa.

Ylävirran kuljetuksiin ja jakeluun liittyvät päästöt lasketaan kategoriassa 4. Edellisessä laskennassa vain osa Servican kuljetus­yrityksistä toimitti tarvittavat päästö­tiedot tai valmiit päästö­laskelmat. Tämän vuoden laskennassa saimme tarkempaa tietoa, ja pystyimme laskemaan kuljetusten päästöt luotettavammin.

Päästölaskennan periaatteet

Päästölaskenta on toteutettu GHG-proto­kollan mukaisesti.

Servica on tehnyt organisaation rajauksen perustuen toimintojen operationaaliseen kontrolliin eli laskennassa on huomioitu sellaiset toiminnot, joita Servica kontrolloi ja hallinnoi. Laskenta on rajattu koskemaan Servican Saaristo­kadun pää­toimi­paikkaa, 13:a tuotanto­keittiötä, 3:a väline­huolto­keskusta sekä palvelu­keittiöitä, joita on yhteensä 146. Scope 3 -⁠laskennassa on huomioitu myös Servican toimitus­keittiöt.

Servican päästölaskenta kattaa vuoden 2024 toiminnan Scope 1–3 -⁠päästöjen osalta. Varsinainen päästö­laskennan teimme Excel-pohjaisella laskenta­työ­kalulla, jonka Ecobio Oy on räätälöinyt Servican tarpeisiin sopivaksi. Käytimme laskennassa mahdollisimman tarkkoja tietoja ja mahdollisuuksien mukaan julkisista lähteistä saatavilla olevia päästö­kertoimia.

Energian­tuotantoon liittyvissä päästöissä on GHG-proto­kollan mukaisesti laskettu kaksi erillistä päästö­lukua: markkina- sekä sijaintiperusteinen.

Alaviitteet ja laskennallinen vähenemä

Scope 1
  • Itse tuotettu energia
    • 2023 maa­lämpö­pumpun tuottamaa energiaa ei laskettu, sillä ei ole vaikutusta päästöihin
  • Poltto­aineet yrityksen omistamissa ja käyttämissä autoissa ja koneissa
    • Laskentaa ei muutettu
  • Jäähdytys­aineiden vuodot
    • Laskentaa ei muutettu
Scope 2
  • Sähkönkulutus
    • 2 väline­huolto­keskusta otettiin laskentaan mukaan
    • Useammasta tuotanto­keittiöstä saatiin todellinen sähkönkulutus
    • Sähkön alku­perä­tietoja tarkennettiin
    • Lumme Energian päästö­kerroin pieneni laskentaan käytettävien tausta­tietojen tarkentumisen vuoksi
    • Tilasto­keskuksen sähkön keski­määräinen päästö­kerroin pieneni
    • Laskennallinen sähkön­kulutus on arvioitu muiden toiminnaltaan paremmin vastaavien tuotanto- ja palvelu­keittiöiden kulutuksen ja kiinteistö­neliöiden perusteella
    • Sähköautojen latauksia ei laskettu erikseen, koska tarkemmassa tarkastelussa selvisi, että sähkö­autojen lataus sisältyy muuhun sähkön­kulutukseen
  • Lämmitys
    • 2 väline­huolto­keskusta otettiin laskentaan mukaan
    • Lämmön alku­perä­tietoja saatiin selville tarkemmin
    • Useampien tuotanto­keittiöiden todellinen lämmön­kulutus saatiin selville
    • Laskennallinen lämmön­kulutus on arvioitu muiden toiminnaltaan paremmin vastaavien tuotanto- ja palvelu­keittiöiden kulutuksen ja kiinteistö­neliöiden perusteella
    • Osan kohteista lämmön alku­perää ei saatu selville, joten on käytetty Tilastokeskuksen 5 vuoden liukuvaa keski­arvoa lämmön kulutukselle
  • Höyrynkulutus
    • Selvisi, että Servica tuottaa itse oman höyrynsä ja se sisältyy Scope 1 -⁠päästöihin sähkön­kulutuksessa, joten jätettiin pois laskelmasta
Scope 3
  • Kategoria 1: Ostetut tuotteet ja palvelut
    • Laskentaa ei muutettu
  • Kategoria 2: Tuotanto­hyödykkeet, kuten tuotanto­laitokset, koneet, rakennukset ja muut välineet
    • Laskentaa ei muutettu
    • Osa päästöistä on laskettu euro­perusteisesti, mikä ei ole tarkin tapa laskea päästöjä
  • Kategoria 3: Poltto­aineisiin ja energiaan liittyvät päästöt, joita ei lueta Scope 1- tai Scope 2 -⁠päästöihin
    • Scope 2 -⁠päästöjen laskennallinen vähenemä vaikuttaa myös tämän kategorian päästöjen vähenemään
  • Kategoria 4: Ylävirran kuljetuksiin ja jakeluun liittyvät päästöt
    • Useampi kuljetus­yritys ilmoitti päästöt laskentaan
    • Päästökertoimia päivitettiin
  • Kategoria 5: Tuotannossa syntyvät jätteet
    • Hävikin määristä saatiin tarkempaa tietoa. Kaikkien palvelu- ja tuotanto­keittiöiden hävikki huomioitiin laskelmassa, mutta kaikkiin kohteisiin ei saatu todellista hävikki­määrää vaan käytettiin muiden kohteiden keski­arvoa
    • Päästökertoimia päivitettiin
  • Kategoria 6: Liikematkustus
    • Laskentaa ei muutettu
  • Kategoria 7: Työntekijöiden työ­matkat
    • Laskentaa ei muutettu
  • Kategoria 11: Myytyjen tuotteiden ja palveluiden käytöstä syntyvät päästöt: toimitus­keittiöille toimitetun ruoan lämmityksestä ja kylmä­säilytyksestä syntyvät päästöt
    • Laskentaa tarkennettiin. Toimitus­keittiöiden ja päivittäisten ruoka­kuljetuksien määrää tarkennettiin.
  • Kategoria 12: Myytyjen tuotteiden loppu­käsittely: toimitus­keittiöille toimitetun ruoan arvioidun hävikki­määrän käsittelystä syntyvät päästöt
    • Toimituskeittiöiden luku­määrää tarkennettiin
    • Keskimääräisen hävikki­määrän lukuarvo tarkentui, koska hävikin määrän laskentaa tarkennettiin kategoriassa 5
  • Kategoria 13: Alavirran leasing-hyödykkeet: muille toimijoille vuokratut tilat
    • Apuväline­lainaamon todellinen sähkön­kulutus saatiin tietoon
    • Päästökertoimet päivitettiin