Harjulan viemärisaneeraus valmistui neljä kuukautta etuajassa

Harjulan sairaalan Lehtola-rakennuksen vajaa kaksi vuotta kestänyt viemärisaneeraus valmistui lähes neljä kuukautta etuajassa kesäkuussa. Tilat luovutettiin siivottuna käyttäjälle 9.6.2023. Rakennuksessa oli ollut vuoto-ongelmia, joiden vuoksi korjaukset olivat tulleet ajankohtaiseksi. Lisäksi rakennuksen palo- ja potilasturvallisuus parantuivat hankkeen myötä.

Korjausten rakennustekniset työt suoritti Servican rakennustekniikka ja tarvittavat sähkötyöt Servican talotekniikan sähköosasto. Tilojen hygieniasiivoukset hoiti pääosin Servican keikkasiivous, sekä osin myös Harjulan yleisten alueiden laitoshuolto. Putkityöt sekä tarvittavat IV-työt tehtiin Are Oy:n toimesta. Viemärit sukitettiin niiltä osin, missä viemäreitä ei ollut mahdollista vaihtaa ja sukituksen Servicalle aliurakoi Itä-Suomen LVI-palvelu Oy.

Kuopion Tilapalveluiden rakennuttaja-valvoja Ari-Pekka Noposen mukaan projekti sujui erittäin hyvin.

 – Alkuvaiheessa oli joitakin haasteita, kuten monessa kohteessa useasti on, mutta haasteet selätettiin ja mentiin rutiinilla eteenpäin. Haasteita toki tuli vastaan myöhemminkin matkan varrella, mutta kaikki saatiin ratkaistua. Kokonaisuutena projekti meni tosi hyvin ja yhteistyö sujui projektin aikana erinomaisesti, hän kertoo.

 – Käyttäjän kanssa oli kuukausipalavereja, sekä lisäksi erilliset palaverit osastojen kanssa. Käytännössä käyttäjän kanssa tavattiin kahden viikon välein ja keskusteltiin hankkeeseen liittyvistä asioista, kertoo Ari-Pekka Noponen.

 – Käyttäjiltä tuli todella vähän negatiivista palautetta, toki hekin ymmärsivät, että korjaushanke oli hyvin tarpeellinen ja aikatauluja soviteltiin yhdessä käyttäjien kanssa, jotta korjauksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa heille, kommentoi Servican vastaava työnjohtaja Mika Oljakka.  

 – Aikataulussa oli erityisen hyvää se, että sitä suunniteltiin käyttäjä- ja toimintalähtöisesti ja käyttäjät saivat vaikuttaa aikatauluun paljon. Lähes kaikki toiminnot olivat auki hankkeen ajan, joten aikataulut piti sopia tarkasti, kertoi Ari-Pekka Noponen.

Harjulan sairaalan viemärisaneeraus oli Kuopion Tilapalveluiden historian suurin korjaushanke.

– Tämä hanke oli Kuopion Tilapalveluille pilottihankkeena siinä, onko mahdollista tehdä käytön aikana näin suuren, toimivan ja aktiivisen laitoksen viemärikorjaus ja todistimme, että kyllä on, kertoo Ari-Pekka Noponen. Ja se on vielä mainittava, että projekti tapahtui 90 prosenttisesti naisenergialla, hän lisää.

– Minä sekä rakennusammattilaiset Satu Puranen ja Pipsa Tissari teimme suurimman osan rakennusteknisistä töistä. Olihan tämä projekti ensimmäiseksi työnjohtokohteeksi aikamoinen ”ammatillisen osaamisen näyttö”. Sairaalassa on niin paljon muuttuvia tekijöitä, eikä aina kaikki ole itsestään selvää. Mutta yksin ei onneksi tarvinnut pärjätä työnjohdossakaan, työnjohtaja Kai Hovinen oli alkuun tosi paljon apuna ja aina on voinut kysyä myös Mikalta ja tietysti Ari-Pekalta, jos haasteita tuli vastaan kertoo Servican työnjohtaja Raija Tukio.

Joitakin kriittisiä toimintoja jouduttiin siirtämään väistötiloihin, mutta pääasiassa toiminnot pyörivät normaalisti. Lisäksi joidenkin kulkuteiden osalta töitä tehtiin iltaisin tai viikonloppuisin, mutta Ari-Pekka Noposen mukaan niitä tilanteita oli yllättävän vähän. 

– Suuri kiitos Mikalle hyvästä aikataulutuksesta ja tiedottamisesta, niissä onnistuttiin hyvin tässä kohteessa. Lisäksi toki kiitokset myös Raijalle ja koko työryhmälle. Kokonaisuutena projekti sujui oikein hyvin, kiittää Ari-Pekka Noponen.