Iisalmen välinehuollossa työskentelee pieni ja tiivis porukka

Iisalmen välinehuoltoyksikkö on avattu vuonna 2021 ja se sijaitsee Iisalmen terveyskampuksen Kampus Pulssissa. Iisalmen välinehuolto siirtyi Servican hoidettavaksi vuodenvaihteessa ja sen isoimmat asiakkaat ovat Kampus Pulssin toimenpideyksikkö, sekä suunterveydenhuolto. Välinehuoltoon tulee välineitä Iisalmen lisäksi Vieremältä, Sonkajärveltä ja Kiuruvedeltä, sekä lisäksi tällä hetkellä Rautavaaralta.

– Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Potilasturvallisuus on isossa roolissa kaikessa toiminnassa. Lisäksi lait ja standardit ohjaavat vahvasti välinehuollon toimintaa, kertoo palvelupäällikkö Taina Lappi.

Välinehuollossa huolletaan ja puhdistetaan muun muassa potilaan hoidossa, leikkauksissa ja tutkimuksissa käytettäviä välineitä.

– Moni ei tiedosta välinehuollon merkitystä, kommentoi Iisalmen yksikön osastonhoitaja Sanna Karhunen. Esimerkiksi leikkauksia ei voitaisi tehdä ilman välinehuoltoa, sillä ilman välinehuoltoa ei olisi steriilejä välineitä, hän kertoo.

– Kun hoitohenkilökunta lopettaa työnsä, niin välinehuollon työ alkaa, kommentoi Taina Lappi.

Iisalmen välinehuollossa työskentelee 4–5 välinehuoltajaa.

– Meillä on Iisalmessa hyvä, pieni porukka, jonka kanssa on kiva tehdä töitä, kertoo pari kuukautta Servicalla työskennellyt välinehuoltaja Merle Viidas. Työvuorot sijoittuvat klo 7–17.39 välille ja työntekijät tulevat työvuoroihin portaittain.

Taina Lappi kertoo, että Servicalle siirtymisen myötä Iisalmen välinehuolto on ottanut käyttöön T-doc -tuotannonohjausjärjestelmän, jolla voidaan seurata tarkasti koko huoltoprosessia. Järjestelmän käyttöönotto oli isoin työntekijöiden arkeen vaikuttava muutos.

– Kaikki vaiheet dokumentoituvat järjestelmään, jonka vuoksi välineiden jäljitettävyys on erinomainen. Välineissä on viivakoodi tai datamatrix -merkki, jonka välinehuoltajat skannaavat kaikissa työvaiheissa. Lisäksi työohje välineen huoltamiselle tulee järjestelmästä, kertoo Taina Lappi.

Servicalle siirtymisen jälkeen välinehuollon toiminta on jatkunut entiseen malliin, eikä isoja muutoksia ole ollut.
– T-docin lisäksi arki ei paljoa muuttunut. Välineitä on tällä hetkellä enemmän kuin aikaisemmin sillä Rautavaaran välineet tulevat Iisalmeen puhdistettavaksi, lisää välinehuoltaja Mona-Liisa Karppinen.